Обреновац спреман за повратак од петка

3038058_gasic-t
Велики део Обреновца требало би да до петка увече буде спреман за повратак грађана који су евакуисани због недавних поплава, најавио је министар одбране Братислав Гашић.
Гашић, којег је влада именовала за координатора активности на отклањању последица поплава и пружању помоћи грађанима у Обреновцу, рекао је после седнице проширеног састава локалног штаба за ванредне ситуације, да ће од сутра на улицама Обреновца бити ангажовано око стотину камиона-шлепера и око хиљаду војника који ће радити на избацивању смећа из града.Гашић је рекао за РТС да ће војска учествовати у нормализацији живота у Обреновцу пре свега са ресурсима које има, а то је велики број камиона и војника који ће бити са мештанима Обреновца, помажући им у рашчишћавању шута и гомиле ломљивих ствари ствари.
Он је истакао да је било је разних спекулације зашто војска долази и зашто преузима комплетну контролу.
„То је зато сто смо видели да број припадника и полиције и локални кризни штаб не могу да стигну да благовремено врате све грађане Обреновца назад у домове, јер је огромна штета. Зато смо укључили војску као један од најздравијих и најорганизованији система“, рекао је Гашић, додајући да очекује да ће се у наредна три дана стабилизовати стање и да ће грађани моћи да се врате.
Војска Србије ће, како је најавио, у Обреновцу поставити две пољске болнице, ветеринарске пунктове и дезинфекционе блокаде како би се што пре извршила асанација терена.
Према његовим речима, постављање болница је превентивно.
„Ноћас долази камион из ‘Трајала’ са заштитним рукавицама, оделима и чизмама. Уредићемо снабдевање храном и хлебом, што на себе преузима војска. Апелујем на фирме у Србији које се баве дезинфекцијом, дезинсекцијом и дератизацијом да све што могу ставе на располагање штабу у Обреновцу. Сва помоћ може да иде само преко штаба“, рекао је Гашић.
Министар одбране је изјавио да се касарна у Обреновцу припрема за прихват оних који још не могу да се врате у своје домове и да ће они који ту буду смештени имати адекватне и квалитетне услове.
Гашић је за РТС рекао да ће труднице и мала деца бити највероватније збринути у хотелу, док ће у касарни бити смештени они који могу више сами о себи да се брину.
Војна полиција ће, како је рекао, на наредних неколико дана, док се потпуно не испумпа вода, затворити подручја која су ризична због опасности од заразе.
Гашић је истакао да је важно да се ургентно успостави снабдевање електричном енергијом, због чега ће из унутрашњости Србије бити доведени тимови електромонтера, као и да буде успостављено снабдевање техничком водом.
Када је реч о проблему фекалних вода, Гашић је објаснио да је нужно да буде постављена нова колекторска цев, али да то мора да буде учињено у законом предвиђеној процедури због високе цене набавке, а да ће у међувремену бити урађен привремени бај-пас како би се фекалне воде повукле из делова града где су се излиле.
Градоначелник Београда Синиша Мали, који је присуствовао седници штаба, прецизирао је да се у Београду у прихватним центрима налази око две хиљаде људи из Обреновца, а да би до краја седмице требало да буде омогућено да се половина од тог броја врати у своје домове или две касарне у Обреновцу како би могли да буду ангажовани на чишћењу града.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com