Од сутра принудна наплата дугова за струју

3168817_strujomer-v-t
Због дугова за струју, ЕПС Снабдевање од сутра креће у извршни поступак принудне наплате против 100.000 грађана. Без обзира на износ, дужници су, поред дуга и камате, обавезни да плате и трошкове извршења. За дуговања до 30.000 динара тај трошак је фиксан – 4.200 динара, а за већа дуговања обрачунава се по законом прописаној скали.
Предмети су подељни приватним извршитељима који од сутра крећу на терен. Прво ће се донети закључци о извршењу, а затим ће бити упућени дужницима на адресу, каже Светлана Манић из Коморе извршитеља за РТС.“Уколико не буду успели из првог пута да уруче, покушаће се након 15 дана још једном. Ако дужник ни тада не буде примио, након провере адресе дужника, закључак ће се уручити преко огласне табле Суда“, наводи Манићева.
Према њеним речима, ово уручење се сматра уредним и након тога су се стекли услови за извршење. Међутим, ако дуг и тада не буде плаћен, као и трошкови поступка и извршења, кренуће се у принудну наплату.
Манићева је подсетила да предмети са којима крећу извршитељи обухватају дугове који су настали прошле године, односно од јуна прошле године, када је предузеће ЕПС Снабдевање основано, до новембра 2013. године.
С обзиром да неки дужници не дозвољавају да им се налози уруче, Манићева је истакла да ће се полиција ангажовати ако то буде било потребно.
Како каже, време наплате дуговања разликоваће се од случаја до случаја јер сваки предмет има своју правну судбину. Неки ће дуг одмах платити и тиме стећи право да плате пола награде извршитељу.
„Код оних који не буду могли да плате одмах, наступиће принудна наплата. У том случају поступак траје дуже. Поступак ће трајати од неколико месеци до годину дана“, објашњава Манићева.
Подсећа да су већ са првом годином увођењем извршитеља резултати били добри. У 2012. години проценат наплативости био је 40 одсто.
„Протоком времена тај проценат расте. У 2013. години проценат извршења био је 44 одсто“, наглашава Манићева.
Принудна наплата најчеће се реализује одбијањем од плата, пензија, штедних или девизних књижица. У случају да нема прихода, пописују се непокретности. Ако се утврди да је дужник сиромашан и да нема имовину, поступак се обуставља.
Да подсетимо, редовним платишама сутра истиче рок за попуст од пет одсто. Сви социјално угрожени могу имати бесплатне киловате или попуст кроз социо-енергетске карте.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com