Пребројавање запослених у јавном сектору

3201933_aaaaaaaaaaa
Не зна се колико је запослених у јавном сектору, иако закон предвиђа регистар запослених који је доступан јавности. Да се морају пребројати запослени у јавном сектору и о томе обавестити јавност сматра и повереник за информације од јавног значаја.
Министар рада Александар Вулин каже да се у Влади интензивно разговара о проценту смањења пензија и плата у јавном сектору. Проверавају се, каже, све могуће бројке како би се нашло најбоље решење које би донело и уштеде и заштитило оне којима је и иначе најтеже.Министар Вулин одбацује могућност да уз смањење зарада буде смањен и број запослених. Међутим, колико их је у јавном сектору – не зна се.
У јануару, тадашњи министар финансија Лазар Крстић изјавио је да је Влада открила да у јавном сектору има 780.000 запослених, што је било 40.000 више од процене коју је изнео три месеца раније. Где су и под којим условима запослени – није знао да каже.
Члан Фискалног савета и уредник МАТ-а Владимир Вучковић каже да ниједна институција нити лабораторија као МАТ нема увид у централни регистар, који би требало да је завршен и где може да се види број запослених и структура запослених у јавном сектору.
Подаци из регистра запослених објављени су на сајту Министарства финансија последњи пут почетком године.
„Оно што ми знамо је да целина јавног сектора броји до 560-570.000 људи. Наравно, ту нису запослени по уговорима, није паметно сабирати, али свакако ће та цифра доћи до оне од Министарства финансија од прошле године“, каже Миладин Ковачевић из Завода за статистику.
Да би та рачуница могла да буде тачна показује пример ЕПС-а – од 47.000 запослених 14.000 ради на основу уговора. А Влада је законом с краја прошле године, прописала да број ангажованих на одређено не може бити већи од 10 одсто од укупног броја запослених – и забранила запошљавање до 2016. године.
Одговарајући на питање има ли људи партијски запослених у администрацији, министар Александар Вулин каже да има.
„Дошли смо пре две године на власт. Размислите да ли је било више партијског запошљавања у ових 12 година или сад. Уопште не мислим да тражим оправдање. Има га и сада и свако се треба носити са тим. Наравно да има партијског запошљавања сада. И наравно да сви то радимо, наравно да је погрешно и наравно да ћемо о томе водити рачуна и кад се буде евентуално расправљало о вишковима“, рекао је Вулин.
Да се морају пребројати запослени у јавном сектору и о томе обавестити јавност, сматра и повереник за информације од јавног значаја.
Министарству финансија је наложио да колегама из једног дневног листа достави информације о томе колико је људи у којој институцији запослено од када је запошљавање забрањено.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com