Преговори са ЕУ, изазови за нову владу

2958780_srbija-eu-t
Нову владу Србије чека наставак преговора с Европском унијом, започетих у јануару. Већ у јуну, Србија би могла да отвори прве преговоре за поглавље 32 – о финансијској контроли и 35 – о нормализацији односа са Приштином. Највећи изазов за нову владу биће преговарачка поглавља 23 и 24, која се односе на владавину права.
Влада мора да припреми изузетно детаљан и прецизан акциони план реформи за неколико наредних година како би почела преговоре у кључним поглављима.Почетком маја Европска комисија ће предати земљама чланицама извештаје са до сада обављених скрининга, у којима ће предложити када и под којим условима отворити преговарачка поглавља.
Према бриселским изворима, Србија би могла у јуну да отвори поглавља 32 о финансијској контроли и 35 о дијалогу Београда и Приштине. Услов за отварање кључних поглавља 23 и 24 биће израда детаљног акционог плана.
Портпарол Европске комисије Петер Стано каже да је сада прерано говорити о роковима и датумима.
„Треба ићи корак по корак, процес захтева много посла, времена и енергије. После дебате између земаља чланица, потребно је да добијемо добро припремљен акциони план и онда ћемо на основу тога одредити кад можемо да отворимо поглавља 23 и 24“, објашњава Стано.
Српски преговарачи надају се да ће то бити у децембру, али у Бриселу упозоравају да би то могао да буде сувише оптимистичан рок, имајући у виду обим посла.
Акциони план је детаљна мапа пута реформи за следећих неколико година за све области које спадају у владавину закона.
У њему ће се очекивати конкрентне мере са реалистичним роковима, уз навођење тела и особа одговорних за примену; процена трошкова и финансијских извора из којих ће трошкови бити покривени – и све то на неколико стотина страна.
За ЕУ 23 и 24 су најважнија преговарачка поглавља која одређују ток и брзину целокупних преговора.
Корина Стратулат из Центра за европску политику каже да државе чланице неће правити компромисе око тих поглавља.
„Имајући у виду претходна искуства са приступањем Румуније и Бугарске, и нешто скорије са Хрватском, као и тешку економску ситуацију у Европи, треба очекивати да земље чланице неће правити попусте и компромисе око тога да ли су земље испуниле критеријуме владавини закона из поглавља 23 и 24“, каже Стратулат.
Европска комисија ће у мају дати дугу листу препорука за поглавља 23 и 24 у областима које иду од правосуђа, борбе против корупције и основних права до полицијске сарадње, контроле границе и политике азила и миграција.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com