Преговори са ММФ-ом у Београду

3289910_narodna-banka-tv
Пленарним састанком у Народној банци Србије почели су званични разговори делегације Србије и мисије ММФ-а. Српску страну предводе гувернер Јоргованка Табаковић и министар финансија Душан Вујовић, а ММФ Зузана Мургасова.
Министар финансија Душан Вујовић рекао је пред почетак састанка да очекује да ће разговори 20. новембра бити успешно завршени.
„Очекујем да ћемо ми кренути тада у финализацију припреме буџета, а да ће Фондова екипа ићи на свој савет директора са предлогом аранжмана који ће бити донети пре 25. децембра“, рекао је Вујовић.
Истиче да је у ребаланс буџета стављен само први корак. „Ово ће се односити на период 2015-2017. Ми смо оквир штедња већ договорили – то је уштеда 1,5 милијарде за три године и према томе ћемо договарати елементе разраде и примене тог програма“, указао је министар.
Током посете мисије, која ће боравити у Београду до 20. новембра, биће обављене консултације по члану IV Статута ММФ-a, а разговараће се и о економском програму који би био подржан новим аранжманом са ММФ-ом.
Консултације по члану IV, иначе, представљају статутарну обавезу свих земаља чланица Фонда и обављају се једном годишње. Претходне консултације одржане су у мају 2013. године.У разговорима са мисијом ММФ-а биће разматрана макроекономска ситуација у земљи и циљеви и мере економске политике Владе Србије у наредном периоду, који би представљали основу за закључивање аранжмана са том међународном финансијском институцијом.
Свеобухватно ће бити размотрена актуелна економска, платнобилансна и фискална кретања, с посебним освртом на извршење буџета у овој години.
Разговараће се и о начину постизања одрживог нивоа јавног дуга, монетарној политици, финансијском сектору, структурним реформама, реформи тржишта рада и запошљавања у јавном сектору, реструктурирању јавних предузећа, као и о макроекономској перспективи Србије.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com