Прети ли опет Сава?

1 preti li sava 1 nn
Водостај Саве код Шапца данас је за центиметар нижи од јуче, али би наредних дана могао да расте и достигне границу увођења редовних мера. Овако висок ниво реке за ово доба године забринуо је Шапчане, посебно што насип на најкритичнијем делу код села Дреновац није реконструисан.
Сава у порасту, а део насипа код Шапца још чека реконструкцију.
Хиљаде добровољаца у мају је даноноћно постављало џакове и успело да се избори и са висином и са порозношћу обалоутврде.
Џакови са песком и данас код Дреновца, а проблематичних 5,2 километра насипа до Чевртије и даље чекају реконструкцију.
„Мора да се уради, јер ако се не уради постоји могућност опет да прелије овај насип, јер овде је ниско доста ово је добро урађен потпоран пут, али је ниско“, каже Милорад Бурмазевић из Дреновца.
Иако река још није дошла до насипа, висок водостај и деценијски проблем, али и искуство од маја брине и грађане и надлежне.
„Локална самопуправа нема надлежност на водотоцима првог реда, али локална управа може на каналском мрежом другог реда да очисти од смећа, чишћења од жбуња и да помогне када треба. Нажалост локална самопурава нема ни механизацију ни стручне људе за тако нешто“, каже Предраг Срдановић, дирекција за пољопривреду града Шапца.
Проблем савског насипа добро је познат надлежнима у Србија водама. Неколико километара узводно од Шапца је урађено, али за деоницу која јеу мају била најпроблематичнија није било ни планова, ни тендера, годинама уназад.
„Од месеца јуна па до данас, реконстукција није могла ни да буде завршена, јер реконструкција тражи бар једну грађевинску сезону, ипак је то пет километара, међутим средства су обезбеђена и очекујемо да реконструкција крене што пре и да буде завршена бар за следећу годину“, каже Драган Топаловић, дирктор Водопривредног предузећа „Сава“.
За реконструкцију држава треба да одвоји три милиона евра. За одбрану од Саве, у водопривредном предузећу кажу урадили су колико могу, ојачали такозване ножице насипа, одбрамбени појас и санирали најкритичнија места.
„Овај насип може да издржи воде које су уобичајене у смислу да не буду екстремне као што су биле у мају можемо да се бранимо до тих вода, а када су у питању те екстремне воде бранили би смо се на исти начин с тим што је насип сада нешто сигурнији“, додаје Топаловић.
За додатну сигурност бар се кренуло са чишћењем мањих водотока. Шест километара Добраве је рашчићено, ускоре ће радови на Церском ободном каналу, а за каналску мрежу по селима градска управа ће издвојити средства. Шапчани апелују да се проблеми из маја не забораве, а безбедност уз Саву им је, како кажу, приоритет.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com