Примирје у Украјини се поштује

Marijupolj-vojnici
Споразум о примирју у Украјини, између Кијева и проруских сепаратиста, се поштује, јавља АФП. Брисел припремио нове санкције за Русију којима ће бити обухваћен и „Гаспромњефт“.
Проруски сепаратисти потписали су у Минску споразум са Кијевом о прекиду ватре које је ступио на снагу у 18 часова у петак, после жестоких сукоба у којима је од априла погинуло 2.600 људи, наводи Танјуг.Споразум је склопљен у Минску, на састанку контакт групе коју су чинили представници Русије, Украјине, сепаратиста и ОЕБС-а.
Европска унија поздравила је споразум истичући да све стране морају да га поштују и примењују.
Упркос споразуму о примирју, амбасадори чланица ЕУ одобрили су синоћ нове економске санкције Русији због нарушавања суверенитета Украјине. Одлука о ступању на снагу тек треба да буде донесена.
Банка највећег светског произвођача гаса, Гаспром банка и њој придружена компанија „Гаспромњефт“, биће обухваћени тим санкцијама, саопштио је дипломата из ЕУ.
Такође, на листу особа којима је забрањен улазак у земље ЕУ, а имовина у земљама Уније замрзнута, биће додато још имена, саопштио је дипломатски извор.
Руско министарство спољних послова упозорило је да ће реаговати ако ЕУ уведе нове санкције Москви.
Украјински председник Петро Порошенко је, наводи Ројтерс, за данас најавио могућност ослобађања заробљеника. „Очекујемо ослобађање талаца у блиској будућности, највероватније ће се то десити сутра“, рекао је Порошенко.
Према његовим речима, Украјина је спремна да амнестира „све који су укључени у мировни план“.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com