Приоритет обнова критичне инфраструктуре

3034814_zorana-mihajlovic-tv
За десетак дасна имаћемо јасну и коначни слику колика је штета у локалним самоуправама, након што експертски тимове обиђу терен, рекла је за РТС потпредседница Владе Зорана Михајловић. Стићи ћемо до сваке куће, а приоритет за државу је обнова критичне инфраструктуре, истакла је министарка.
Према њеним речима, екипе „Путева Србије“ су на терену и држава ће реконструисати и локалне путеве који су били у ингеренцији локалних самоуправа, а не само државне и регионалне путеве.
Штета од поплава на инфраструктури, укључујући енергетску, телекомуникациону, железничку, путну, износи око 260 милиона евра. До сада је процењена и штета од око 200 милиона евра у оним општинама које су поднеле извештаје.
Говорећи о томе шта ће се прво санирати, Михајловићева каже да већ сада постоје прве прелиминарне порцене, које нису коначне, нарочито за локалне самоуправе.
„Оне нису могле све да пошаљу, било је различитих начина како су процењивали штету“, рекла је министарка.
„Прво ћемо следеће недеље послати тимове који ће бити састављани од домаћих експерата из грађевинске дирекције, инжењерске коморе, као и од страних експерата. Још једанпут ће се прегледати све оно што су локалне самоуправе послале, почев од тога да морамо имати за сваку ствар чак и слику“, рекла је Михајловићева.
Према њеним речима, нарочито су ургентне и критичне куће које су потпуно уништене и до сваке ће се доћи и то је проиритет када се говори о локалним самоуправама.
„Приоритет за државу, за целу Србију је критична инфраструктура, дакле електроенергетски систем, путна инфраструктура, железничка инфраструктура“, рекла је Михајловићева.
„Иде нам јесен и зима, људи морају да знају да ће држава учинити све да имају куће, или да реконструишу куће које су делимично оштећене“, рекла је министарка.
Према њеним речима, локалне самоуправе у неким ситуацијама нису ни знале како да процене штету. „Ми смо ту да помогмено и да то исконтролишемо“, рекла је министарка.
„За десетак дасна биће јасна и коначна слика колика је штета у локалним самоуправама, а односи се и настамбене објекте и на локалну ингфрастуктуру, као и на пољопривреду“, рекла је Михајловићева.
Говорећи о обезбеђивању средстава за санацију, министарка је рекла да постоји више извора. „Ту је Фонд солидарности ЕУ, ми ћемо такође променити намену одређених ИПА фондова, ту су већ одобрени кредити од Светске банке и ЕБРД-а за сасвим друге намене, рецимо за рехабилитацију путне инфраструктуре, то је око 100 милиона долара“, каже Михајловићева.
Према речима министарке, Канцеларија за обнову и санацију штете ће новац за обнову поплављених подручја централизовати, а Канцеларија ће са Владом одређивати приоритете и доносити одлуке где и како ће се новац трошити.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com