Расте "добровољна" наплата казни

2994036_zoran-pasalic-t
Само у прва три дана примене новог Закона о прекршајима, 50 особа је завршило у затвору. Међутим, најзначајнији ефекат је то што је побољшана наплата и смањен број прекршајних поступака пред судом, каже за РТС председник Апелационог прекршајног суда Зоран Пашалић.
Председник Апелационог прекршајног суда Зоран Пашалић рекао је да је најзначајнији ефекат новог Закона о прекршајима то што је побољшана наплата прекршајних казни у року од осам дана.Пашалић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да је нови закон са собом донео и могућност плаћања 50 одсто прописане казне, уколико се казна плати у року од осам дана. Ефекат те новине је, каже, можда најважнији.
„Ефетак тога је да је преко 60 одсто повећана такозвана ‘добровољна наплата’ у односу на прво тромесечје прошле године, што значи да су грађани који учине саобраћајни прекршај потпуно сагласни са оним што је полиција утврдила на терену и добровољно плаћају казне у року од осам дана где добијају привилегију да плате 50 одсто суме“, каже Пашалић.
Према његовим речима, од више од 9.000 прекршајних налога само осам пута је затражена судска заштита, то јест захтев за судско одлучивање о прекршају – накнадно доказивање да нисте криви.
„Ту је, међутим, створена мала забуна с обзиром на то да примерак оригинала прекрашајног налога окривљени шаље суду и на тај начин иницира судски поступак. Међутим, и даље је терет доказивања на подносиоцу захтева. Само у осам случајева је практично била потреба да се поступак води пред судом, а то значи много – пре свега, ефекат тих казни у буџету, смањен је број судских поступака што је велика уштеда“, каже Пашалић.
Коментаришући проблем са доставом прекршајних налога, Пашалић је рекао да су новим законом стриктно дефинисани услови доставе, који су далеко рестриктивнији од оних који су раније важили.
Истиче да ће се радити на томе да се достава још више поједностави и да се омогући правилно позивање особа које треба да се појаве пред судом.
У плану је, каже, и активна кампања у којој ће се грађанима темељно објаснити сви детаљи прекршајног поступка.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com