Рат "црним листама" Запада и Русије

10
Шефови држава и влада земаља чланица ЕУ одлучили да додају нових дванаест имена на „црну листу“ санкционисаних руских функционера. Договорено и да се откаже самит ЕУ-Русија, као и билатерални сусрети на високом нивоу са руским функционерима.
Тренутни однос Русије са Европском унијом и Сједињеним Америчким Државама могао би се укратко описати – ви нама санкције, ми вама санкције. Брисел је одлучио да дода нових 12 имена на црну листу санкционисаних руских функционера, саопштио је рано јутрос председник Европског савета Херман ван Ромпеј.Осим тога, лидери ЕУ су се сложили да откажу самит ЕУ-Русија, као и билатералне сусрете на високом нивоу са руским функционерима.
У Бриселу, међутим, нису хтели да објаве имена оних који ће се придружити листи од 21-ног кримског и руског функционера због подстицања сецесије Крима, а којима је забрањено путовање у ЕУ и располагање средствима у европским банкама.
Како је истакао Ван Ромпеј, санкције нису освета нити су саме себи сврха, већ представљају спољнополитички алат. Како каже, ако Русија не предузме мере да смири кризу, биће уведене много озбиљније економске санкције.
Премијер Велике Британије Дејвид Камерон каже да треба да се повећа број људи на црној листи и то је учињено.
„Важно је да пошаљемо поруку да ће се на додатно дестабилизовање Украјине одговорити адекватним мерама“, истакао је Камерон.
Председник Француске Франсоа Оланд рекао је да постоје извесна преклапања између њихове и америчке „црне листе“.
„Нових 12 имена на нашем списку додали смо у договору са Американцима“, рекао је Оланд.
Европска унија је најавила да ће данас потписати Споразум о стабилизацији и придруживању са Украјином.
Немачка канцеларка Ангела Меркел каже да желе да помогну Украјини и украјинском народу у што је могуће већој мери. „Европска комисија ће укинути царинске намете за велик број украјинских производа намењених извозу у Европску унију“, рекла је канцеларка.
Спољњополитички одбор Представничког дома америчког Конгреса данас ће представити закон о помоћи Украјини. Вашингтон намерава да Кијеву понуди милијарду долара зајма. С друге стране, после доњег, и горњи дом руског парламента данас треба да ратификује споразум о припајању Крима Русији.
Из Москве у Кијев данас долази и генерални секретар УН Бан Кимун, на разговоре о мирном начину разрешења кризе.
Претходно је Министарство спољних послова Русије увело санкције за више америчких званичника.
Како је саопштило Министарство, реч је о реципрочном одговору на америчке санкције против руских званичника, а на списку оних који ће бити обухваћени санкцијама су и помоћници председника САД Данијел Пфајфер и Бенџамин Родс и заменик помоћника председника САД за националну безбедност Керолин Еткинсон, као и председник Представничког дома америчког Конгреса Џон Бејнер.
На црној листи су и сенатори Мери Ландрије, Џон Мекејн и Данијел Коутс. „Не треба да буде било каквих сумњи: на сваки непријатељски напад САД, Москва ће имати адекватан одговор“, поручују из Министарства спољних послова Русије.
Одлука Москве уследила је неколико минута пошто је амерички председник Барак Обама најавио увођење санкција „кључним секторима“ руске економије, појединцима у Русији и једној руској банци, као одговор на акције Кремља у Украјини.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com