Ревизија прети "лажним" пензијама

3185918_vulin-t
Министар рада Александар Вулин каже за РТС да од ревизије инвалидских пензија треба да страхују само они који су то право остварили мимо закона. Истиче да за све треба да важи исти закон.
Александар Вулин је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да има градова у Србији у којима у укупном броју пензија 60 одсто чине инвалидске пензије и најавио њихову ревизију.“Треба да страхују сви они који су мимо закона то остварили, они који су поштено платили комисији а немају степен оштећења за који су добили пензију“, рекао је Вулин.
Вулин је нагласио да ревизију треба спровести како би особе са инвалидитетом могле у потпуности да остварују своје право на пензију, без икаквих злоупотреба.
„Због оваквих, особе са инвалидитетом које заслужују већу, добију мању или недовољну помоћ“, рекао је Вулин и додао да је ревизија пензија његова идеја о којој ће разговорати са инвалидским удружењима.
Министар каже да процедуре нису проблем, јер су потпуно исте, али да не важе исти закони за све. Као пример лоше процене, навео је пример са инвалидитетом деце, када комисије иста оштећења тумаче на другачији начин.
Говорећи о радницима предузећа у реструктурирању, Вулин је рекао да је све припремљено за социјалне програме, али да је на првом месту покушај да се та предузећа „ставе на ноге“ и наставе да раде.
„Ми за та предузећа годишње издвајамо 700-800 милиона евра. Нико неће остати на улици, биће отпремнине за све, али хајмо да од фирме до фирме покушамо да их оживимо“, каже Вулин.
Упитан о продаји бања, Вулин је рекао да ће о томе одлучити радна група која је већ формирана. Нагласио је да је неопходно покренути бање које не раде, како би оне враћале новац друштву, али да не постоји план да се прави спа-туризам, како се не би изгубила здравствена функција бања у Србији.
Министар је додао да је у последња два месеца порастао број запослених и да је у том периоду пријављено више од 42.000 нових радника. Истиче да се ради углавном о сезонским пословима, али да се ипак сви пријављују.
„Значајан део повећања чине стара радна места која су до сада била у сивој зони. Након Закона о раду и другачијег рада инспекције рада, људи виде озбиљност у борби државе против сиве економије“, рекао је Вулин.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com