Сећање на жртве "Бљеска"

2986794_parastos-t
Парастосом у Цркви Светог Марка у Београду обележена 19. годишњица страдања српских цивила у акцији хрватских снага на подручје западне Славоније познатој под називом „Бљесак“.
Породице настрадалих и чланови удружења породица несталих и погинулих лица „Суза“ положили су венце на спомен-плочу страдалима у Ташмајданском парку.Председник Документационог центра „Веритас“ Саво Штрбац рекао је новинарима испред Цркве Светог Марка да су и данас, 19 година након акције „Бљесак“, на делу двоструки аршини и да се поставља питање ко одлучује о томе чије су жртве више, а чије мање вредне.
„Испада да српске жртве нису вредне“, казао је Штрбац говорећи о судским поступцима који су вођени за ратне злочине над Србима у Хрватској, Босни и Херцеговини, као и на Косову.
Према његовој оцени, за те злочине су пред домаћим судовима али и судом у Хагу изрицане углавном ослобађајуће пресуде, а тамо где је и било осуђујућих, те пресуде су биле минималне и „увреда су за жртве“.
Он је указао на то да Србија мора да утиче да се холивудска слика о Србима као „лошим момцима“ поправи, оцењујући да је добар потез у том правцу контратужба у спору са Хрватском пред Међународним судом правде у Хагу.“Каква год била пресуда Међународног суда, постигли смо циљ да изнесемо наше доказе и чињенице“, истакао је Штрбац, наводећи да су контратужбом Србије обухваћене акције „Бљесак“, „Олуја“, „Масленица“, „Медачки џеп“ и „Миљевачки плато“.
У дводневној операцији „Бљесак“, која је почела 1. маја 1995. године око пет сати ујутро артиљеријским нападом на Пакрац, хрватска војска је преузела контролу над западном Славонијом.
У тој акцији страдао је велики број српских цивила, а више хиљада њих је напустило то подручје.
На евиденцији „Веритаса“ налазе се имена 283 погинула и нестала Србина у тој акцији, од којих 104 цивила и 11 припадника полиције. Међу жртвама је, према подацима „Веритаса“, 55 жена, 11 одсоба млађих од 18 година и 73 особе старије од 60.
Како наводи „Веритас“, у последње четири године ексхумирано је 145 посмртних остатака из групних и појединачних гробница, од чега је 79 идентификовано.
На евиденцији Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих са простора некадашње Југославије, више од 1.800 људи српске националности у Хрватској води се као нестало.
Према извештају Хрватског хелсиншког одбора за људска права (ХХО), који је представљен 24. јула 2003, припадници хрватске војске су у акцији „Бљесак“ убили укупно 83 српска цивила. Од тог броја, њих 30 убијено је у нападима на избегличке колоне, а 53 особе су убијене у својим кућама.
У мају 2013. Тужилаштво за ратне злочине Србије саопштило је да тесно сарађује са Тужилаштвом Хрватске на расветљавању убиства 21 српског цивила првог дана акције „Бљесак“.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com