Скупштина о закону о обнови

MInistarka Mihajlovic
Посланици Скупштине Србије наставили су рад обједињеном расправом о закону о отклањању последица поплава у Србији и владином Извештају о поплавама. Министарка Зорана Михајловић: Обнова оштећених кућа до јесени.
У име Владе посланицима у Скупштини обратила се министарка грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја Зорана Михајловић, као овлашћени предлагач за тај лекс специјалис и Извештај о поплавама. Она је изјавила је да ће након усвајања Закона о отклањању последица поплава бити убрзане све процедуре које ће омогућити да сви грађани којима су порушене куће могу да их обнове до јесени.
Уколико је потребно да се закон додатно унапреди, ми смо ту да то урадимо, јер ћемо после усвајања моћи много брже да се бавимо отклањањем последица поплава у Србији. Све процедуре, почевши од јавних набавки су убрзане захваљујући овом закону, али потпуно транспарентне“, прецизирала је Михајловић у парламенту представљајући Закон о отклањању последица поплава у Србији.
Она је рекла да ће бити измењен члан 1 у ставу 2 предлога закона, што ће омогућити да свих 126 општина које су побројане у Извештају Владе Србије о поплавама уђу у састав овог закона.
Михајловић је најавила да ће Влада Србије након усвајања припремити државни програм кроз који ће бити одређени критеријумии и мере секторски и територијално како ће се изврсити санација у свим општинама.
„Овим законом је тачно одређен делокруг рада Канцеларије за помоћ и обнову, јасно је одеђено како може да буде утврђена помоћ и исто тако је јасно одређен начин за обезбеђење средстава“, прецизирала је Михајловић.
Овакав закон је, како је навела, усвојен и у Хрватској и Републици Српској, а за надзор за његовим спровођењем ће бити пре свих надлежно Министарство грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја.
Зорана Михајловић изјавила је да ће Србија имати проблем са енергетском стабилношћу и да ћемо сасвим сигурно увозити електричну енергију, имајући у виду да је енергетски сектор највише погођен у недавним поплавама.
Само штета у Колубари износи више од 100 милиона евра, изјавила је Михајловић, одговарајући на питања посланика.
Према њеним речима инфраструктура ће бити поправљена до 1. октобра, а једино се може каснити када је реч о санирању клизишта.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com