"Србија идеална држава на челу ОЕБС-а"

Tomislav-Nikolic
Председник Србије Томислав Николић у интервјуу ТВ каналу „Русија 24“ поручио је да је Србија идеална држава за председавање ОЕБС-у док се не реши украјински проблем. Када смо одлучили да водимо преговоре са ЕУ, нисмо говорили о увођењу санкција Русији, истакао је председник Србије.
Србија има јединствену позицију у свету, рекао је председник Николић у интервјуу емитованом у „Суботњим вестима“ на ТВ каналу „Русија 24“, преноси Танјуг.
Према његовим речима, Србија је пријатељ са свима који су у неком конфликту – са Кином и Јапаном, са обе Кореје, са Израелом и Палестином, са Арапима и Иранцима, са Индијом и Пакистаном, Азербејџаном и Јерменијом, Грузијом и Русијом, Турском и Кипром, Турском и Грчком, са Грчком и Македонијом, пренела је та телевизија на својој интернет страници.
Николић је за Украјину рекао да је и она пријатељска земља Србији и да није признала једнострано проглашену независност Косова.
На констатацију руског новинара да српска позиција омогућава да се води дијалог и са једнима и са другима и да се штите своји национални интереси, а да су Украјинци били „сатерали себе у ситуацију ‘или са Европском унијом, или са Русијом'“, Николић је рекао да то није иста ситуација јер је „Украјина била подељена“.
„Део Украјине желео је да буде са ЕУ, а други део са Русијом. Србија није подељена у том смислу. Она жели да буде и са Русијом и са ЕУ. И то треба да нам омогуће и Русија и ЕУ“, рекао је председник Србије.
Николић је казао да ће Европа „покушати још снажније да тражи од Србије да уведе санкције Русији, могуће у најскорије време“ и да инсистира на делу споразума о приступању у ком се говори о заједничкој спољној олитици.
„Међутим, увек постоје изузеци. Европа, у ствари, нема заједничку политику ни по једном питању. На пример, признање Косова и Метохије“, рекао је Николић, додајући да „ако постоје изузеци, они треба да буду за све, укључујући и Србију“, а „Србија ће испунити све нормалне услове да постане чланица ЕУ“.
На питање да ли се плаши да би тако Србија могла да одложи ступање у ЕУ, Николић је одговорио одрично, рекавши да „када смо одлучили да водимо преговоре са ЕУ, нисмо говорили о увођењу санкција Русији“.
Говорећи о бившим СССР-у и Југославији, председник Србије је рекао да „није требало разбијати своје државе“.
„Југославија је била идеална држава и могао бих рећи, претеча ЕУ“, казао је Николић.
„Ми, Срби, изашли смо из Другог светског рата као победници, а сви остали, којима смо одмах дали статус федералних република у оквиру Југославије, били су или државе под контролом Немачке или су активно сарађивали са окупатором. Међутим, ми смо рекли: Не, направићемо заједничко тржиште, заједничку валуту, путоваћемо без пасоша. Мислили смо да се таква држава никада неће распасти. И није требало да се распадне“, рекао је Николић.
„Обе наше земље су сметале некоме својим понашањем и својим устројством“, казао је председник Србије и додао да су „стране силе играле велику улогу и у распаду Југославије и при отцепљењу Косова и Метохије“.
„Оне то и не скривају, кажу да је то њихов интерес“, рекао је Николић.
„Ми се трудимо да створимо државу која ће бити добра за сваког њеног грађанина. Сада се трудимо да отклонимо многе грешке недавне и дубоке прошлости. Желимо да изградимо своју државу као Немачку, били чланица ЕУ или не. Међутим, то не значи да треба са својих неколико авиона да летимо и бомбардујемо некога. То није наш пут“, рекао је председник Србије.
„Русија је за мене историја, садашњост и будућност“
На питање шта је за њега Русија, Николић је рекао да је она за њега „као и за већину Срба – историја, садашњост и будућност“.
„Имамо заједничко порекло, језик, веру, обичаје, културу. У свим ратовима увек смо били на истој страни“, казао је Николић, додајући да „понекад нисмо брзо схватали једни друге“ и да је један од таквих периода био 1990-их.
„Био је распад Југославије и Совјетског Савеза. Обе наше земље биле су тада оптерећене својим проблемима. Русија је чак гласала за санкције Југославији, сличне онима које се сада уводе њој. Жао ми је што Русија тада није имала таквог председника као сада“, истакао је Николић.
Говорећи о предстојећем обележавању 70. годишњице ослобођења Београда од фашистичког окупатора, Николић је рекао да је за њега „правна наследница Совјетског Савеза – Руска Федерација а правна наследница Црвене армије – армија Русије“, као и да су и Украјинци ослободили и Београд, али у саставу Црвене армије, и да „нам је и Украјина пријатељска земља“.
Говорећи о предстојећој војној паради и посети руског председника Владимира Путина, Николић је рекао да параде није било 29 година и да је „дошло време за њено организовање“.
„Одлучили смо да је увеличамо, између осталог, тако што ће врховни командант војске данашње руске армије бити ту, као што су били маршал Георгиј Жуков и генерал Владимир Жданов били 1944. године, као што ће бити главнокомандујући српске војске. То није изузетак или нешто специјално“, казао је Николић у интервјуу руској ТВ.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com