Србија подржава борбу против тероризма

3213840_ivica-dacic-t32
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да ће Србија снажно подржати међународну борбу против тероризма, укључујући акције против Исламске државе.
Делегација Србије путује у Њујорк на генералну дебату 69. заседања Генералне скупштине Уједињених нација. Председник Томислав Николић и министар спољних послова Ивица Дачић ће од сутра до 26. септембра учествовати на више састанака који се организују током одржавања тог највећег годишњег светског дипломатског скупа и имати велики број билатералних сусрета.На конференцији за новинаре уочи пута, Дачић је најавио активности српске делегације, али је говорио и о актуелним спољнополитичким питањима.
„Србија подржава борбу против тероризма у свету и даје јасну подршку и има према томе јасан политички став“, рекао је шеф српске дипломатије.
„Радимо измене правне регулативе која ће омогућити да санкционишемо људе који учествују у конфликтима у свету“, истакао је Дачић и додао да ће Србија снажно подржати међународну борбу против тероризма, укључујући акције против Исламске државе, преноси Танјуг.
Дачић је рекао да Србија не може да учествује у ваздушним нападима против терориста, али може на друге начине да – пре свега изменом законодавства, сарадњом с релевантним безбедносним службама других земаља, а можда и испоруком оружја – помогне у борби против тероризма.
Ускладићемо спољну политку до краја преговора
Србија има обавезу да усклади своју спољну политику са Бриселом до краја преговарачког процеса о чланству у ЕУ, али није реално да та усклађеност буде постигнута већ сада, рекао је шеф српске дипломатије.
Коментаришући примедбе појединих држава чланица ЕУ да спољна политика Србије није у складу са политиком Брисела, Дачић је навео да преговори о томе тек треба да буду започети.
„И ми сматрамо да Србија одмах треба да буде чланица ЕУ, али то није реално“, рекао је Дачић истичући да је спољнополитички приориет Београда чланство у ЕУ, али и неговање најбољих могућих односа са земљама које нису у чланству те организације.
Министар спољних послова је, између осталог, навео да Србија није у обавези да прекине изградњу Јужног тока и да то нико не може да јој наметне.
Србија није право место за препуцавања амбасадора
Шеф српске дипломатије је оценио да Србија није право место за препуцавања амбасадора Русије и САД, јер није међународна организација у којој се износе таква мишљења.
Дачић је на молбу да прокоментарише вербални сукоб двојице амбасадора навео да се свет налази у веома тешкој кризи међусобног поверења, а да ће Србија као држава која ће идуће године председавати ОЕБС-у инсистирати на попуштању у односима великих сила.
„Србија срећом није део тог конфликта и није тема размимоилажења великих сила. Србија није право место за изношење оваквих тема, јер су амбасадори Русије и САД представници тих земаља у Србији, а Србија није међународна организација да се ту износе таква мишљења“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре.
Амбасадори Русије и САД у Србији – Александар Чепурин и Мајкл Кирби – претходних дана су повели полемику својим реаговањима.
Након што је амерички амбасадор питао због чега би руски председник Владимир Путин дошао у Београд поводом годишњице ослобођења града у Другом светском рату, а не председник неке друге бивше совјетске републике, Чепурин је одговорио да је Кирби „показао невероватно незнање историје“ јер је рекао да је у Совјетском Савезу било 12, а не 15 република.
Кирби је на то одговорио да САД никада нису признале Летонију, Естонију и Литванију као совјетске републике јер нису сматрале да је „Хитлер имао право да поклони те земље“.
„Зашто бих ја био на челу Прајда“
Министар Ивица Дачић рекао је да би за спољнополитичку позицију земље било добро да буде одржана Парада поноса, али да он „не зна“ зашто би он био на челу колоне током тог догађаја.
Дачић је рекао да „око тога не постоји јединствена политика ЕУ“ и да постоје земље ЕУ где то „никада није било одржано, нити ће бити одржано“, али је на питање новинара у којим то чланицама ЕУ није била одржана Парада поноса, он одговорио да не познаје ту област.
„Ја нисам познавалац те области, али нису… једноставно се не размишља ни о земљама неким, које су кандидати, о том догађају“, рекао је Дачић.
Од земаља кандидата за чланство у ЕУ Параде поноса су одржане с проблемима у Албанији, Црној Гори и Србији, док се на истамбулском Прајду окупља више десетина хиљада људи, подсећа Бета.
Дачић је истакао да Србија треба да поштује законе о забрани дискриминације и једини услов за то јесте ризик који постоји, и да одржавање Параде поноса зависи од безбедносне процене.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com