Србији не прети ебола, нема места паници

3250226_miljana-grbic-t
Шефица Канцеларије Светске здравствене организације за Србију Миљана Грбић каже да у нашој земљи није забележен ниједан случај еболе и да ниједна особа није у карантину. Не треба искључити могућност да епидемија стигне на тло Европе, али Грбићева напомиње да Србија прати препоруке СЗО.
Докторка Миљана Грбић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да у Србији нема места за панику и истакла да СЗО не препоручује затварање граница.
„У Србији није забележен ниједан случај еболе, ниједна особа није у карантину. Србија као и остале европске земље прати препоруке СЗО и примењују се мере за контролу и превенцију“, каже докторка Миљана Грбић.
Докторка Грбић наглашава да „разлога за страх од епидемије и у европским земљама нема“, али да се не може искључити могућност да ће вирус еболе стићи у Европу.
Препоруке СЗО обухватају рану дијагностику вируса, примене мера контроле, коришћење заштитне опреме и, нарочито, праћење контаката особа зарежених вирусом.
На питање да ли би затварање граница афричких земаља решило проблем ширења еболе, докторка Грбић каже да СЗО не препоручује забрану путовања и изолованост афричких земаља и да би блокада граница само поспешила ширење епидемије.
„У Европи је досад лечено или се лечи осам особа, од тога су седам хуманитарни радници који су дошли из угрожених земаља“, рекла је оГрбићева и прецизирала да је троје излечено у Великој Британији, Немачкој и Француској, троје се тренутно лечи, у Норвешкој, Немачкој и Шпанији, док је двоје преминуло.
Шефица Канцеларије СЗО за Србију подсећа да су европске земље међу најразвијенијима у свету и да имају развијене механизме којима би се борили против вируса који хара Африком.
Грбићева истиче и да за сада постоје три групе производа који би били потенцијални лек против еболе – прва група су деривати крви који садрже антитела и глобулине, друга група су антивирусни лекови, чија је ефикасност тестирана на животињама, али не и на људима, док се вакцине сада испитују и на људима.
Ипак, докторка Грбић каже да „СЗО није дала одобрење ни за један лек и ни за једно средство док квалитет и безбедност лека не провери већи број стручњака“.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com