Срби се све лошије хране

3270317_gojaznost-v-t
Грађани Србије све су гојазнији и све је више оних који не могу да замисле дан без цигарете и алкохола, показало је истраживање о здрављу становништва Србије. У претходној години због здравствених тегоба готово сваки седми становник одсуствовао је са посла. Све је више људи под стресом.
Треће истраживање о здрављу становништва, које је спровело Министарство здравља, показује да су Срби гојазни, да сваки други становник Србије не једе воће, а сваки пети не размишља о здрављу када купује намирнице.
Пецива, пљескавице, грицкалице, чини се – постали су главни део српског јеловника.
„За око пет одсто нам се повећао број гојазних, то је код старијих од 15 година. Код деце смо забележили пораст“, каже докторка Јасмина Грозданов, главни истраживач.
Навике у исхрани су се погоршале у односу на претходни период.
„Уносимо мање воћа и поврћа, и даље претежно у исхрани користимо бели хлеб и оно што је важно – слабо се крећемо…“, рекла је докторка Јелена Гудељ Ракић са Инстутута „Батут“.
Скоро свака друга одрасла особа у Србији има висок притисак, а све је више и оних који су под стресом – 2006. године било их је 43, а данас је то 56,6 одсто становништва.
Многи грађани које смо анкетирали на улици рекли су да је у данашње време тешко одупрети се стресу.
„Сви смо ми под неким стресом, свако ко је запослен и ко нешто ради, и због ове комплетне ситуације“, каже једна суграђанка.
Истраживање показује да је све више грађана који због повишеног крвног притиска, депресије, дијабетеса – траже помоћ лекара.
„На територији општине Вршац има око четири и по хиљаде дијабетичара, што је много на број становника. Од тога је 1.400 на инсулину, што је много јер има компликације, то су васкуларне болести…“, рекла је директорка Дома здравља у Вршцу Родика Петку.
По броју пушача и даље смо изнад европског просека. Грађанима Србије ни самолечење није страно, па је забележено да 27 одсто грађана пије лекове и витамине на своју руку.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com