Српска деца из Америке у посети завичају

1 poseta sapcu 1 nn
Фолклорна група „Морава“ из Кливленда у америчкој држави Охајо, која дуже од 60 година негује српску традицију, већ десетак дана борави у шабачком крају. Деца која су трећа генерација наших исељеника, смештена су у домовима вршњака у Скупљену и Меховинама.
Завршни концерт гостију из Кливленда, ансамбала из Шапца и домаћина из Скупљена у сеоском дому културе, круна је незаборавног дружења. На заједничкој турнеји организовали су, кажу, неколико наступа по градовима Србије и посетили српске знаменитости, цркве и манастире.“У Рашкој смо упознали доста пријатеља и овде у Шапцу, доста су гостољубиви, добри људи и веома ми се допада овде“, каже Андрија Николић, КУД „Морава“, Кливленд, САД.
„Крај је много леп, обишли смо доста места. Могу у име свих девојака да кажем да је све одлично овде“, каже Радица Пантелејић, КУД „Морава“, Кливленд, САД.
Дружењем су задовољни и млади из Скупљена који су у својим домовима угостили пријатеље са другог континента.
„Угостили смо осам другара из Америке. Спремамо им разне специјалитете. Највише им се допала сарма, доста добро говоре српски“, каже Милица Петровић.
Ову необичну посету, организовали су мајстор Бранисав Петровић, који је радио кровове на 47 цркава, међу којима и на храму у Кливленду. У подухвату му је помогао колега из фолклорног друштва „Завичај“.
„Знам како они живе, знам какви су њихови осећаји, а зна и какви су моји, ја бих могао да заплачем. То је нешто што треба доживети“, каже Бранислав Петровић, домаћин.
„Прешли су 9.000 километара да би дошли до нас, да би осетили српско срце и да би се вратили киренима. Они су трећа генерација која живи у Кливленду и већина је први пут у Србији“, каже Бора Пантелић, ЦОК „Завичај“.
Гости кажу да ће посете српским светињама дуго памтити.
„Чак смо примили благослов од патријарха, што се једном доживи. Овај ансамбл постоји при цркви Светог Саве у Кливленду и та омладина се окупља око цркве. Да се не утопе у америчку средину. На томе и радимо, да не забораве ко су и шта су“, каже Анђелка Мајела, кореограф КУД „Морава“, Кливленд.
Жеља ове омладине је, као што кажу, да се виде и идућег лета и да сусрети и заједнички концерти постану традиционални.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com