Сто дана Владе очима министара

3140877_oko-sto-dana-vlade-v-t
Нови министар финансија Душан Вујовић рекао је за РТС да одмах креће са радом на „четири стуба реформи“ како би ефекти постали видљиви већ за годину дана. Србија не може да буде ни на чијој страни, већ на страни принципа, каже Дачић. Министарка Михајловић истиче да ћемо се сви „кувати“ јер нас очекује озбиљан рад. Министар Гашић је оценио да није лако поправити све уништено за претходних 12 година.
Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да се реформа српске економије заснива на контроли буџетског расхода, борби са сивом економијом, бољој наплати пореза и уштедама у јавним предузећима.
Вујовић је, гостујући у емисији „Око“ на Радио-телевизији Србије, рекао да као нови министар финансија одмах креће са радом на „четири стуба реформи“ како би ефекти постали видљиви већ за годину дана.
Према његовим речима, план Владе Србије јесте да се до краја августа припреми ребаланс буџета, који би, најкасније до 15. септембра, требало да уђе у скупштинску расправу, после чега би се потписао трогодишњи споразум са Међународним монетарним фондом.
„Три године су потребне да се вратимо на пут одрживог дефицита и одрживог дуга. У овој фази развоја институција тржишта не можемо без подршке Фонда. План је да после ребаланса, најкасније крајем септембра, потпишемо трогодишњи споразум са ММФ-ом, који ће подржати наш програм заснован на ова четири стуба“, поручио је Вујовић.
Нови министар финансија очекује да ће ребаланс буџета ући у скупштинску процедуру почетком идућег месеца и да ће бити разматран после 15. септембра, али и да у првој половини октобра почну припреме за буџет за 2015. са пројекцијама за 2016. и 2017. годину.
За министра финансија нема дилема да је смањивање трошкова неопходно.
„Само смањивање плата и пензија неће решити ствар. Имамо проблем, како наш народ каже – кофа је бушна. То су јавна предузећа, пропуштени дохоци, непоштовање јавне администрације. То је апсолутно недопустиво“, истакао је Вујовић.
Говорећи о „Железари Смедерево“, министар финансија је рекао да се завршава читав циклус разговора са потенцијалним инвеститорима. „Очекујемо да чим завршимо прелиминарни разговор – распишемо тендер, најкасније до почетка септембра са реалним планом за почетак производње. Очекујемо и неки резултат“, каже Вујовић.
Министар наводи да је примарни циљ да дефицит буде мањи од осам одсто, али је додао и да ће се у буџету оставити простор за све обавезе произашле из непогода.
Дачић: Србија није ни на чијој страни
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да ћемо се сигурно и даље „кувати“ јер је то наша судбина.
„Ми смо исток на западу, запад на истоку, сада се оживљава Хладни рат, за који кажу да није ни престао“, навео је Дачић.
На питање да ли је 1. септембар рок за увођење санкција Русији, Дачић је рекао да је тај термин само прича, и поновио да нико није помињао никакав рок.
„Чињеница је да ћемо бити под притиском, нарочито после обарања малезијског авиона. Нама је с једне стране циљ ЕУ, али морамо да одржимо односе са пријатељским земљама, а и економски интерес. Надам се да нећемо бити у ситуацији да бирамо страну“, навео је Дачић.
Србија не сме да буде ни на чијој страни већ на страни принципа, рекао је Дачић.
Лидер СПС-а је потврдио да није било речи о смени директора „Србијагаса“ Душана Бајатовића и да је много битније питање анализирати како су настали губици у том предузећу.
Дачић је изјавио да модерна Србија „није циљ, већ пут“ и поручио да се Влада Србије труди да тај пут и пређе.
Србија је у последњих 20 година, како каже, имала неколико прилика да тај пут пређе, али да то није учињено, подсетивши на већинску подршку Слободану Милошевићу 1990. и Зорану Ђинђићу 2000.
Први потпредседник Владе је истакао да је важно сада направити тај пут јер Србија има традицију пропуштених прилика и изневерених очекивања, додавши да то није питање само за Српску напредну странку.
„Без тога да Србија закорачи снажно напред ми ћемо бити робови прошлости“, оценио је Дачић и додао да је данас БДП Србије свега 65 одсто оног који је био 1989.
Михајловић: Очекује нас озбиљан рад
Министарка саобраћаја Зорана Михајловић рекла је да ћемо се сви „кувати“ јер се очекује озбиљан рад.
„Неопходна је реформа јавних предузећа, која се односи на одређивање приоритета, тврда мера кресања трошкова у тим предузећима. Мислим да се не може говорити грађанима само то, већ шта ће се све урадити. Све што је Влада урадила јесте за будућност грађана. Ова влада је доношењем закона врло јасно рекла да хоће да се бави имплементацијом тих закона“, навела је Михајловићева.
Према њеним речима, ово је одлучна Влада.
Коментаришући писање појединих медија да ће Милан Беко доћи на чело „Железница“, министарка Михајловић је рекла да о томе није било речи у Влади и додаје да су пред тим предузећем много битније реформе.
Како је навела, „Железнице“ ће се поделити на два предузећа – за инфраструктуру и за превоз путника.
Михајловићева је рекла да ће грађани који су остали без домова током поплава, до зиме добити куће. То је, како каже, „приоритет, обавеза и задатак ове владе“.
„Свако мора имати могућност да своје куће поправи. Чак и ако су куће биле без грађевинских дозвола, локална самоуправа ће градити на местима на којима је градња безбедна“, истакла је министарка Михајловић.
Гашић: Није лако поправити све уништено
Министар одбране Братислав Гашић рекао је да ће се Влада „кувати“ цео мандат јер су претходници уништили систем, а и све друштвене вредности.
„Није лако уништавати 12 година, а за сто дана Владе поправити све то. Имали смо цивилну заштиту, резервни састав војске. У ових 12 година све је то растурено. Да је остало као раније, ми бисмо у Шапцу, за време поплава, у истом моменту могли да подигнемо људе. Сада је поука да размишљамо како да успоставимо наш територијални састав. Сва министарства раде на томе“, навео је Гашић.
Гашић је најавио да ће на сутрашњој седници Главног одбора СНС-а у Пожаревцу бити речи само о унутарстраначким питањима.
„О избору новог министра привреде још нисмо разговарали. Сутра имамо значајније теме, пре свега о самој организацији странке коју смо, нажалост, бавећи се својим ресорима, мало запоставили“, рекао је Гашић.
На питање да ли ће нови министар привреде бити из редова СНС-а, Гашић је одговорио: „О том потом.“
Министар одбране је навео да је Војску Србију ангажовање током поплава коштало 120.000.000 динара. Међутим, како каже, Војска је упркос томе успела да за ових сто дана уштеди 609.000.000 динара.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com