Суочавање са последицама поплава

3206805_tekija-t
На истоку Србије киша је престала да пада, али се становници поплављених места суочавају са последицама водене стихије. Потребна им је помоћ – храна, вода, гумене чизме, пумпе за избацивање воде. Очекује се постављање понтонског моста у селу Грабовици, како би пут Кладово–Неготин био повезан.
Ситуација се полако стабилизује у општинама у којима је проглашена ванредна ситуација, рекао је агенцији Бета Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић. Ипак, становницима поплављених насеља неопходна је помоћ да се суоче са последицама поплава. Апелују да им се достави вода за пиће, храна, обућа и пумпе за избацивање воде.У току ноћи није било нових евакуација, а пут Текија-Кладово је мало раскрчен и делимично проходан.
Две велике пумпе „Војводина вода“ допремљене су до села Грабовица, па се наставља испумпавање воде и чишћење онога што су бујице нанеле.
У појединим насељима, водена стихија је иза себе оставила пустош. На Текију као да се сручило цело брдо.
Куће и учионице у локалној школи пуни су муља и крша. Пред бујицама и клизиштем побегло је више од 400 људи. Највише их је евакуисано у Кладово бродом, а многи су смештени у хотелима.
У Неготину и околини временски услови су од јутрос знатно бољи и грађани су почели да рашчишћавају последице поплава.
Пут Неготин–Кладово и даље је у прекиду. Очекује се да данас у селу Грабовици буде постављен понтонски мост, како би тај путни правац био повезан.
Хидроелектрана „Ђердап 2“ и даље ради смањеним капацитетом. Ојачавају се бедеми, како вода и муљ из набујалих потока не би доспели у електрану.
У околини Мајданпека, поплаве су највећу штету нанеле у селима Бољетин и Орешковица. Синоћ је стигао први, мањи контингент помоћи, али мештани кажу да им је потребно још хране, воде, средстава за хигијену, као и гумене чизме.
Нова претњу представља река Нера код Кушића. У Сектору за ванредне ситуације поручују да су све службе спремне у случају да водостај достигне границу редовне одбране од поплава.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com