Трибунал: Шешељ на привременој слободи!

Potpis-Antoaneti
Претресно веће Хашког трибунала одобрило је данас привремено пуштање на слободу Војислава Шешеља из Притворске јединице у Схевенингену.
Трибунал у Хагу је овим актом дао зелено светло за привремено ослобађање Војислава Шешеља, који, међутим, још мора да прихвати ставове из гаранције коју је јуче Хагу упутила Влада Србије.
У поднеску Трибунала наведено је да је Судско веће на сопствену иницијативу и из хуманитарних разлога, због погоршања здравственог стања оптуженог, „имајући у виду нове околности и како би избегло најгоре“, наложило привремено пуштање Шешеља на слободу.
Та одлука би, како је наведено у поднеску, требало да омогући Шешељу лекарску негу „у најадекватнијем могућем окружењу“, а Веће је, такође додало, да, с обзиром на околности, није неопходан пристанак оптуженог.
Истовремено, заштита сведока и интегритет поступка морају бити гарантовани, нагласило је Судско веће.
„Да би оптуиженом била пружена прилика, да буде подвргнут медицинском третману у окружењу које је најпримереније, Веће је назначило два услова: прво да оптужени не ступа у контакт са жртвама и сведоцима, и друга да ће се вратити у Међународни суд када веће то буде наложило“, рекла је за РТС Магдалена Спалинска, портпаролка Хашког суда.
Спалинска није могла да каже конкретан датум, али је навела да ће тај налог извршити секретаријат.
Одлука је уследила дан пошто је расправно веће Хашког трибунала покренуло иницијативу за пуштање на привремену слободу Војислава Шешеља услед погоршања његовог здравља.
Хашки суд је Шешељу поставио услове уобичајене за привремено пуштање на слободу, односно забрањује му се да утиче на сведоке и жртве. Од Шешеља се тражи и да се одазове суду када он то затражи.
Претходно, Војислав Шешељ није желео да прихвати ове услове.
Судско веће је одлуку донело гласовима двојице судија, док је Сенегалац Мандаје Нијанг издвојио мишљење.
Србија је јуче обавестила Холандију да може да гарантује за Шешеља ако се он правно обавеже да ће поштовати услове Трибунала.
Потпредседник Владе и председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић рекао је јуче да је Влада, дајући гаранције за Шешеља, урадила све што је било могуће у датим околностима и да очекује одлуку Претресног већа Хашког трибунала за дан или два.
Расим Љајић је рекао да је Влада имала у виду све аспекте проблема и указала на забринутост због Шешељевог здравственог стања.
„Поновили смо одлуку из јула у којој смо изразили спремност да дамо гаранције не само у овом већ и у свим осталим случајевима када је реч о нашим грађанима који су се добровољно предали Хагу“, рекао је Љајић.
Поновио је да Влада више ништа од тога није могла да уради и да сада остаје да се Шешељ сложи да прихвата гаранције које је до сада одбијао.
Лидер Српске радикалне странке оптужен је за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ 1991–1993.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com