Туризам развојна шанса Србије

23
Србија остварила историјски резултат, зарадивши преко 1,5 милијарди долара од туризма, оценила директорка Туристичке организације Србије. Туризам је заиста озбиљна перспектива земље, само томе треба приступити на озбиљан начин и стратешки га развијати, навела Гордана Пламенац.
Србија је прошле године од туризма зарадила милијарду и 53 милиона долара и угостила око два милиона и 200 хиљада туриста.Директорка Туристичке организације Србије (ТОС) Гордана Пламенац каже да такви резултати постављају још више циљеве и да је Србија на добром путу.
„То је историјски резултат, Србија није никада имала више од милијарду долара“, рекла је Пламенац, гостујући у Дневнику РТС-а.
Говорећи о томе шта нам замерају страни туристи, којих је све више, Пламенац је навела да су ти проблеми годинама исти: инфраструктура, недостатак фискалних рачуна, лоша сигнализација.
„Морали бисмо сами са собом да рашчистимо да је туризам засита озбиљна перспектива – не само у финансијском смислу, већ утиче и на видљивост земље, показује вољу да сарађујемо, регионални развој, задржавање људи у местима рођења – само томе треба приступити на озбиљан начин и даље стратешки развијати“, објаснила је директорка ТОС-а.
Како је истакла, наш народ не доживљава туризам као своју шансу и перспективу, и зато је веома важно да се тај приступ промени.
„Ми немамо плажу и море, али нешто што се све више у свету тражи, то је креативни доживљај и ми смо познати по томе“, рекла је Пламенац, наводећи да се управо због тога група младих људи бави промоцијом креативних индустрија Србије.
„Србија је позната по креативној економији, креативној интустрији и новим културним класама“, прецизирала је Пламенац.
Као најатрактивније дестинације у Србији, директорка Туристичке организације је навела Копаоник и Суботицу.
„Копаоник као наш најважнији планински центар је кренуо у промоцију у региону, па се бележи раст туриста из Румуније, Бугарске, Русије, бивше Југославије. Копаоник је увео нове садржаје који му омогућавају да буде целогодишњи центар“, рекла је Пламенац, истичући да ове године није чула ниједну примедбу на услуге тог планинског центра.
Када је реч о Суботици, наводи да је то интересантан феномен. „Конгресни биро Србије, огранак ТОС-а, тело је које има задатак маркетиншке промоције као конгресне дестинације, и радио је са Суботицом“, навела је Гордана Пламенац.
Када је реч о летњој туристичкој сезони у Србији, Пламенац је истакла активности поводом 100-годишњице обележавања Великог рада.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com