Украјина неће интервенисати на Криму

16
Упркос изгласној декларацији о независности Крима, вршилац дужности украјинског председника Александар Турчинов рекао да та земља неће војно интервенисати на том црноморском полуострву. Амерички Конгрес изгласао резолуцију којом се осуђују руске акције у Украјини. Јацењук се састаје са Обамом.
Вршилац дужности украјинског председника и председник парламента Александар Турчинов рекао је да та земља неће интервенисати како би спречила оцепљење тог црноморског полуострва.“Не можемо покренути војну операцију на Криму зато што бисмо изложили источну границу и Украјина не би била заштићена“, објаснио је Турчинов, док се Крим припрема за референдум о припајању Русији који се одржава у недељу, 16. марта.
Парламент Крима јуче је изгласао Декларацију о независности која је потребна за судске поступке као део уласка украјинског полуострва у састав Русије и од великог значаја за предстојећи референдум.
Турчинов је оценио да ће предстојећи референдум о припајању Русији је „фарса“ чији ће „резултати бити намештени у Москви“.
„Оно што називају референдумом неће се догодити на Криму, већ у канцеларијама Кремља“, истакао је Турчинов у интервјуу за АФП.
Како је напоменуо, руски лидери одбијају дијалог са украјинским властима.
„Они одбијају сваки контакт са министарством спољних послова и владом“, рекао је Турчинов док се западне силе, на челу са Немачком, залажу за формирање контакт групе да би се спречио рат.
Председнички избори у Украјини заказани су за 25. мај, а Турчинов, како је навела агенција АФП, не планира да се кандидује.
ОЕБС: Референдум незаконит, нећемо га пратити
И преседавајући ОЕБС-у Дидије Буркхалтер оценио је да је предстокећи Референдум о припајању Русији у супротности је са уставом Украјине.
„У садашњој форми референдум на Криму, заказан за 16. март 2014, у супротности је са уставом Украјине и мора се сматрати незаконитим“, рекао је Буркхалтер.
Буркхалтер је одбацио могућност да посматрачи ОЕБС прате референдум на Криму.
Москва је упозорила Вашингтон да одлука САД да обезбеди финансијску помоћ новој влади Украјине није у складу са америчким законима, апелујући на америчке политичаре да мисле на последице подржавања радикала у Кијеву.
„У складу са амандманима на закон о страној помоћи из 1961, уведеним пре неколико година, забрањено је давање стране помоћи владама земаља чији је изабрани шеф владе свргнут у војном пучу или декретом“, саопштило је руско министарство спољњих послова.
„Зато је према свим критеријумима давање помоћи нелегитимном режиму у Кијеву, који је силом дошао на власт, незаконито и превазилази границе америчког правног система“, додаје се у саопштењу које преноси Глас Русије.
Међутим, министарство је рекло да схвата да америчка страна „вероватно неће признати ову очигледну чињеницу“ због става који је већ заузела у украјинској кризи.
„Америчка администрација ће највероватније наставити да затвара очи пред доминацијом ултранационалистичких снага у Кијеву које су кренуле у лов на дисиденте широм земље, појачавајући притисак на становништво које говори руски и наше сународнике, претећи људима на Криму и кажњавајући њихову жељу за самоопредељењем“, истиче се у саопштењу министарства.
Москва је, такође, апеловала на оне који доносе одлуке у САД да добро размисле о могућим последицама „безобзирног угађања радикалним нацистички оријентисаним елементима у Украјини“.
Амерички државни секретар Џон Кери је прошле недеље током посете Кијеву најавио да Вашингтон припрема кредит од милијарду долара за нову украјинску владу.
Амерички конгрес осудио руску акцију
У међувремену, Представнички дом америчког Конгреса усвојио је симболичну резолуцију у којој се осуђују руске акције у Украјини. За су гласала 402 конгресмена, а против је било седморо.
Европска комисија повећаће трговинске бенефиције Украјине за још 500 милиона евра, а биће уклоњене увозне дажбине за велики број производа.
Председник САД Барак Обама разговараће у Белој кући с украјинским прелазним премијером Арсенијем Јацењуком, а циљ састанка је потврђивање подршке Запада новој влади у Кијеву, јавља АП.
Амерички потпредседник Џо Бајден, који је био задужен за одржавање везе са старом и новом украјинском владом, скратио је свој боравак у Латинској Америци како би присуствовао данашњем састанку.
Очекује се да ће Џон Кери, који се са Јацењуком срео у Кијеву прошле недеље, такође имати одвојени састанак с украјинским премијером.
Руски суд издао је потерницу за лидером украјинске екстремне деснице Дмитријем Јарошем због оптужби за подстицање тероризма, јавља Ројтерс.
Московски Окружни суд у Басмањију донео одлуку да би Јарош, један од најутицајнијих лидера протестног покрета који је збацио председника Виктора Јануковича, требало да буде ухапшен због „јавног позивања на терористичке и екстремистичке активности путем медија“.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com