Украјина, ултиматум демонстрантима

2959009_ukraina-tc
У осам часова по средњоевропском времену истекао је рок који је Кијев дао проруским демонстрантима на истоку Украјине да напусте заузете државне зграде или да се суоче са „опсежном антитерористичком операцијом“. Савет безбедности опет расправљао о ситуацији у Украјини. Русија и Запад се међусобно оптужују за ескалацију кризе.
У Њујорку је завршена ванредна седница Савета безбедности Уједињених нација, сазвана на захтев Русије, на којој се расправљало о погоршању ситуације у Украјини. У међувремену, истекао је рок који је привремени председник Украјине Олександар Турчинов дао проруским демонстрантима да положе оружје и напусте зграде или ће се суочити са „опсежном антитерористичком операцијом“, преноси Ројтерс.Савет за националну безбедност и одбрану Украјине је, због догађаја на истоку земље, донео у недељу одлуку о почетку опсежне антитерористичке операције, уз ангажовање Оружаних снага, саопштио је Турчинов.
„Сви који нису пуцали у наше снаге безбедности, који положе оружје и напусте административне зграде, у потписаном указу дао сам гаранције да против њих неће бити примењене казне за учињена дела“, рекао је Турчинов.
Итартас наводи речи Турчинова да су власти у Кијеву спремне да размотре питање суштинског проширења овлашћења региона и широке реформе локалне самоуправе.
У сукобима државних снага безбедности и проруских демонстраната у Славјанску има погинулих на обе стране, рекао је министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков.
Како наводи Раша тудеј, активисти који се залажу за федерализацију Украјине заузели су зграду градске скупштине у граду Харциску.
На другом крају планете, у Њујорку, дипломатска борба.
„Поједини људи овде једноставно не желе да сагледају праве разлоге за све што се дешава у Украјини и стално се питају на који начин је Русија умешана,“ рекао је на седници Савета безбедности руски амбасадор при Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин.
Чуркин је рекао да је народ на југоистоку Украјине веома забринут за своју будућност и да не жели да му ико говори како да живи а нарочито не радикални екстремисти.Украјински амбасадор при УН Јуриј Сергејев оптужио је Русију да спонзорише тероризам тиме што шаље специјалне агенте у Украјину да изводе диверзије и саботаже.
„Русија подржава терористе који су у Украјини заузели владине зграде, запленили оружје украјинске полиције и отворили ватру на њу,“ рекао је Сергејев.
Амбасадорка САД при УН Сандра Пауер рекла је да се зна ко стоји иза наоружаних људи који су заузимали зграде и тражили референдум.
„Те координиране војне акције у том региону може да изведе само Русија“, рекла је Пауер.
О ситуацији у Украјини и односу са Русијом данас ће у Луксембургу расправљати шефови дипломатија земаља чланица Европске уније.
Састанак ће водити висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, а очекује се да ће министарски савет проширити листу руских функционера којима је забрањено путовање и располагање имовином у Унији.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com