Ухапшен Дарко Шарић

3
Нарко бос Дарко Шарић приведен је заједничком акцијом државних органа Србије и Црне Горе, сазнаје РТС. У подне ће бити одржана конференција за новинаре у Влади Србије.
Заједничком акцијом државних органа Србије и Црне Горе приведен је нарко бос Дарко Шарић, сазнаје РТС. Акцијом руководили министри правде Србије и Црне Горе Никола Селаковић и Душко Марковић. За подне је заказана конференција за новинаре у Влади Србији када ће, како се очекује, бити саопштено више детаља.Дарко Шарић, рођен je 21. октобра 1970. Био је на челу криминалне групе коју, према подацима полиције, служби безбедности и правосуђа, чини више од 100 особа из Србије, земаља бивше Југославије, западне Европе и Јужне Америке. У Србији је оптужен за шверц готово пет тона кокаина и прање новца добијеног продајом наркотика.
У Тужилаштву и полицији кажу да је реч о једној од најмоћнијих криминалних група на овим просторима.
Имали су строго подељене улоге, велику безбедносну дисциплину, били су изузетно технички опремљени. Клан је имао и велику економску моћ.
У оптужници се наводи да је дневна зарада криминалне групе била од неколико десетина хиљада евра до милион евра. Тужилаштво тврди да по свему томе та криминална група превазилази све раније процесуиране групе у Србији.
У акцији „Балкански ратник“, пре четири и по године, у Ургувају је заплењено више од две тоне кокаина. Сарадњом уругвајске полиције, српске БИА и америчке Агенције за борбу против наркотика (ДЕА), дрога је откривена пре укрцавања на брод којим је планиран превоз до Европе.
Наркотици који, према оптужници припадају Шарићевом клану, заплењени су и у другим државама Јужне Америке, али и у Италији.
Дарко Шарић је у Србији оптужен и за прање више од 20 милиона евра добијеног продајом кокаина.
Тај новац су, тврди Тужилаштво, улагали у легалне привредне токове куповином предузећа, земљишта и некретнина.
Све се одвијало преко такозваних „оф шор компанија“ које су новац од продаје дроге пребацивале у Србију на рачуне појединих фирми.
Суд је Шарићу и његовим сарадницима привремено одузео и велики број некретнина, аутомобила и акција појединих фирми.
Због шверца дроге судило се и особама осумњиченима да су припадници Шарићеве криминалне групе у Словенији. Словеначки суд прогасио је кривим четворо од 17 оптужених.
Прошле године у Црној Гори на пет и по година затвора због прања новца осуђен је Шарићев брат Душко. Он је ухапшен 2010. по међународној потерници коју је за њим расписала Италија.
Тада је током акције која је истовремено спроведена у Црној Гори, Србији, Словенији и Италији, ухапшено 80 осумњичених за препродају кокаина у Италији.
Наркотике су нaбављали у Латинској Америци одакле су их бродовима пребацивали у Јужну Африку и до Медитерана.
Италијански правосудни органи и службе безбедности проценили су да је Шарићев клан месечно само у ту државу допремао тону кокаина велике чистоће, а да су Милано користили као главни чвор за кријумчарења по Италији и Европи.
Своју моћ нису наметали оружјем већ ниском ценом наркотика и добром организацијом продаје. Осим аутомобилима кокаин су, према сазнањима италијаске полиције, развозили скутерима како би привлачили што мање пажње и лакше се кретали по граду.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com