Церска битка понос Србије

Cerska-bitka
Централна државна церемонија обележавања 100. годишњице Церске битке одржана у спомен-комплексу у Текеришу код Лознице. Овде је Србија нашла свој понос и стекла своје име, на месту где смо и ми настали, бранећи себе, своју слободу и своју земљу, поручио је премијер Вучић обраћајући се присутнима.
Крај споменика јунацима Церске битке у Текеришу положени су ловорови венци и одате највише државне и војне почасти, а председник Владе Србије Александар Вучић обратио се присутнима.Вучић је рекао да је на Церу, тамо где је српска војска остварила прву победу у Првом светском рату, српски народ постао слободна и поштовања вредна нација.
„Овде је Србија нашла свој понос и стекла своје име, на месту где смо и ми настали, бранећи себе, своју слободу, бранећи своју земљу“, поручио је премијер.
Према његовим речима, тада су у Србију веровали сви који су веровали у слободу. За такву Србију су се, истиче, борили и Чеси и Словаци, и многи други.
Из те вере и пожртвованости, истиче премијер, настала је држава у којој савремено покољење има обавезу да гради оно што је настало на жртви предака.
„Из тог сна имамо дужност да на исти начин радимо за Србију, дужност да са истом вером са којом су они гинули за Србију, ми за Србију живимо, дужност да не дозволимо да на овом тлу никне било каква творевина осим наше лепе Србије“, поручио је Вучић.
Премијер је нагласио да је време да од земље за коју је вредело умрети направимо земљу за коју вреди живети.
„Име за које се гинуло, за које смо победили мора поново да постане наш циљ, сан и завет. Зато морамо да обећамо прецима да ћемо остварити њихов сан и да нам неће бити тешко да живимо и радимо за нашу Србију, да је подигнемо и изградимо, и вратимо је тамо где јој је место“, рекао је Вучић.
„То је наш главни посао и хајде да га урадимо. Сто година је прошло и сад је право време. Убеђен да можемо, немам шта друго да вам кажем осим две речи и тражим да је понављате са истом вером коју су имали они над чијим костима данас стојимо: Живела Србија“, рекао је премијер.
Истиче да је време да земљи поново дамо „бар део онога што су јој дали они који су јој дали све“.
„Време је да престанемо да кукамо и да се жалимо, да се потрудимо за нашу Србију. Време је за нашу жртву и наш напор“, поручио је Вучић.
„Србија ће наставити да побеђује“
Премијер Вучић је захвалио аустријском амбасадору „што је показао колико је велики његов народ“ и што је дошао у Текериш, и додао да је Србија почела да слави своје победе.
„Много смо времена потрошили на погрешне одлуке, режиме и ратове, али вратили смо се и спремни смо да освојимо свој Текериш и Цер. Србија ће наставити да слави своје победе и наставиће да побеђује у будућности. Живела Србија! До коначне победе“, нагласио је Вучић.
Како је објаснио, Србија данас, као и у Првом светском рату, припада Европи, али не окреће леђа ни Русима, које су, како је рекао, сви заборавили и против којих су сви данас.
„Ми смо на европском путу, али леђа Србин пријатељу у невољи никад није окретао“, поручио је Вучић.
Премијер Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик претходно су положили ловоров венац на Споменик палим војницима, а потом су се уписали у спомен-књигу.
То су учинили и изасланици председника Србије, министар одбране, начелник Генералштаба Војске Србије и чланови диломатског кора. Почетак церемоније огласио је трубач Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије, а верски обред служи патријарх српски Иринеј.
Државној церемонији присуствовали су бројни министри, чланови дипломатског кора и представници Војске Србије, Српке православне цркве и локалних власти.
У организацији Министарства одбране и Војске Србије приказује се и документарни филм са отварања Споменика церским јунацима, а приређена је и музејска поставка.
Организатор свечаности је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Влада Републике Србије.
Српска војска поразила је у августу 1914. године, под командом генерала Степе Степановића, далеко надмоћнију аустроугарску војску изазвавши шок и неверицу у Бечу и Берлину, али и одушевљење међу савезницима.
Широм Европе, тада се пронео глас да је „малена“ Србија успела да порази аустроугарске трупе, што је повећало углед наше земље.
Тешко исцрпљена у балканским ратовима, против Турске и Бугарске, које је успешно добила по цену великих жртава, изморена и неконсолидована мала Србија је нападнута од Аустроугарске с нескривеном намером да буде потпуно уништена.
Ударни део Церске битке одиграо се у ноћи 15. на 16. августа 1914. године, а битка је окончана као прва велика савезничка победа у Првом светском рату, коју је извојевала српска војска.
Уследило је повлачење 21. Аустроугарске дивизије, потом Осмог корпуса, да би у крајњем Пета армија аустроугарске војске одступила назад преко Дрине.
Када је церска операција окончана 24. августа, од око 200.000 аустроугарских војника, колико је провалило у Србију, у њој није остао ниједан, изузев 4.500 заробљеника.
Током крвавих борби, губици аустроугарских трупа достигли су 27.000, док је из строја избачено око 16.500 српских војника, од чега 2.107 погинулих.
Гоњењем непријатеља до Дрине и завршним борбама код Шапца, 21–24. августа 1914. године, окончана је церска операција.
Као последица успешног командовања и одлучне победе, генерал Степа Степановић добио је чин војводе.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com