Циљ Владе је да запосли Србију

2984483_zorana-mihajlovic-t2
Влада ће учинити све да запосли Србију, каже за РТС министарка Зорана Михајловић. Са онима који не могу да прате рад владе нећемо губити време, истиче потпредседница Владе Србије. Завршетак реструктурирања „Србијагаса“ и „Железница Србије“ очекује у наредних шест месеци.
Потпредседница Владе и министарка саобраћаја, инфраструктуре и грађевине Зорана Михајловић рекла је да ће Влада учинити све да запосли грађане Србије и створи повољан привредни амбијент.Михајловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је велики део проблема који постоје у српској привреди и њеном ресору већ познат, а да је у Влади већ постигнут договор о томе шта су приоритети.
„Премијер је врло јасно рекао шта су приоритети, а ми смо се као влада договорили да поред фискалне консолидације радимо и на побољшању амбијента за привреду, али исто тако и побољшамо рад јавних предузећа и покушамо да убрзамо приоритетне пројекте у инвестицијама“, каже Михајловић.
Истиче да ће се о начинима за решавање проблема у јавним предузећима која потпадају под Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре разговарати на састанцима са директорима тих предузећима, како би се постигао договор о конкретним стварима које треба урадити.
„Поставићемо ствари на своје место, нема више жутих картона ни за кога, ни за Владу, ни за директоре јавних предузећа. Према томе, мора да се ради врло ефикасно и брзо, као и да се води рачуна о привреди и грађанима Србије“, каже министарка.
Михајловић није желела да говори о томе ко је крив за лоше стање у јавним предузећима, већ је навела да је неопходно променити начин управљања и рада у тим предузећима.
„Ствари морају да се промене. Ако су људи који управљају предузећима спремни да ураде све и раде онако како су Влада и премијер ове владе дефинисали, неће бити никаквих проблема. Ако нису, ми нећемо губити време са тим. Морамо да створимо озбиљан амбијент и да помогнемо приватном сектору да почне да фунцкионише“, истиче Михајловић.
Говорећи о синдикатима у грађевини и њиховим проблемима, Михајловић каже да су све инвестиција и пројекти који буду реализовани могућност да се подигне посрнула грађевинска оператива.
„Наравно да то није лако, много тога се дешавало у тим предузећима, нису могла да иду у корак с временом. Наш задатак је да створимо амбијент да им помогнемо колико можемо, јер ангажовањем њих и довођењем инвеститора практично покрећемо Србију“, нагласила је министарка.
Како је најавила, у Скупштини Србије ће се убрзо расправљати и о дугоочекиваном Закону о планирању и изградњи који омогућава добијање грађевинских дозвола у што краћем року.
Шест месеци за реструктурирање „Србијагаса“
Потпредседница Владе очекује да ће се у наредних шест месеци завршити реструктурирање „Србијагаса“ и „Желзенице Србије“.
„Влада мора да функционише као тим. Ако не будемо тако радили, за шест месеци нећемо моћи да говоримо о тома да смо реформисали ‘Србијагас’ и ‘Железнице’, а ја очекујем да ћемо ми за шест месеци причати о једном сасвим другом ‘Сргијагасу’ и ‘Железницама'“, рекла је Михајловић.
Поручила је да ће бити завршено све што је влада у претходном раду започела, као и све оно што је започето у Министарству енергетике на чијем је она била челу.
Свеједно је да ли је (министар рударства и енергетике Александар) Антић у енергетици, или Зорана у ‘Железницама'“, ако влада функционише као тим, каже Михајловић.
Коментаришући наду премијера Александра Вучића да ће за четири године бити завршен ауто-пут од Београда до Црне Горе, Михајловић истиче да ће се тим пројектом показати да је Србија спремна да поштује рокове.
„Постоји неколико пројеката на којима ће радити комплента влада, и премијер и ја као министарка, а то је ауто-пут Београд – Црна Гора и ‘Београд на води’. Ми ћемо то испоштовати и показати да ова земља може да испоштује рокове заједно са извођачима“, каже Михајловић.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com