Шетња за борбу против рака дојке

Povorka-u-Knezu
У Србији годишње од рака дојке оболи приближно 4.000 жена, док око 1.600 умре од ове опаке болести. Чак и када бисмо се само једном годишње, рецимо у октобру, сетили ове статистике и заказали преглед, подаци би могли да се промене. Ипак, недовољна превентива, између осталог, учинила је да учесталост ове болести и у Србији ии у свету непрекидно расте већ 30 година.
Традиционална шетњу подршке у борби против рака дојке „Милион Разлога зашто желим свет уз тебе“, одржаће се у Кнез Михаиловој улици у Београду.
Тим поводом, из Министарства здравља су упозорили да је рак дојке и даље водећи узрочник смрти код жена, упркос чињеници да је у највећем броју случајева излечив ако је откривен на време.
У Србији годишње од рака дојке оболи приближно 4.000 жена, док око 1.600 умре од ове опаке болести.
„Откривен на време, рак дојке је излечив у више од 90 одсто случајева. Помозите нам да променимо статистику“, поручили су из Министарства.
Традиционалну розе шетњу отвориће симболична полумаратонска стаза дужине 21 метар и 95 центиметара, којом ће потрчати храбри мушкарци у розе штиклама, како би послали јединствену поруку колико је подршка свих кључна у борби против рака дојке.
У периоду од 11 до 16 часова у Кнез Михаиловој улици биће постављено стручно саветовалиште у сарадњи са Институтом за онкологију и радиологију Србије и Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ како би сви који желе могли да се информишу о самопрегледу и начинима превенције рака дојке.
Како су навели у Министарству здравља, средствима прикупљеним у оквиру кампање подржаће се покретање програма психосоцијалне подршке женама и њиховим породицама које се суочавају са дијагнозом рака дојке.
Шетњи ће присуствовати министар здравља Златибор Лончар, шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишћевић и амерички амбасадор Мајкл Кирби, као и бројне јавне личности.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com