Јанукович позива регионе на референдум!

24
Свргнути председник Виктор Јанукович позива све регионе да се референдумом изјасне о свом статусу. Након опсаде парламента у Кијеву, безбедносни званичници разматрају забрану партије Десног сектора. Генерална скупштина УН усвојила резолуцију о Украјини.
Дан након захтева ултрадесничара за смену министра полиције, Украјинцима се обратио свргнути председник Виктор Јанукович, апелујући на све регионе у тој земљи да се о свом статусу изјасне референдумом, јавља Итартас.“Као председник који је са вама свим својим мислима и душом, позивам сваког разумног грађанина Украјине: Не заваравајте се!“ Захтевајте референдум о статусу сваког региона у Украјини“, рекао је Јанукович обраћајући се народу Украјине.
У обраћању скупштини Партије региона, Јанукович је истакао да би само свеукрајински референдум, а не превремени председнички избори, могао да у значајној мери стабилизује политичко стање и очува суверенитет и територијалну целовитост Украјине“.
„Молим да ми одзмете овлашћења почасног председника Партије региона и да ме искључите из партије“, написао је Јанукович.
Украјински посланици данас разматрају захтев ултрадесничара за смену министра полиције Арсенија Авакова, након синоћне опсаде Врховне раде.
Наоружани активисти Десног сектора, ултрадесничарске украјинске организације, сломили су стакла на вратима зграде парламента и покушали да уђу унутра, преноси Итартас. Како наводи агенција, док је трајала опсада поједини посланици су зграду напуштали подземним пролазом.
Иако је Скупштину опседало око 2.000 људи, већина се током вечери разишла, док је око стотину њих остало да, такорећи, чува стражу.
Украјински безбедносни званичници су на хитном састанку разматрали забрану Десног центра, преноси Раша тудеј.
Разлог за овакву акцију Десног сектора је убиство једног од координатора тог покрета Олександра Музичка. Музичко се налазио на руској потерници због тортуре и убистава руских војника у руској републици Чеченији између 1994. и 2000. године, и он је убијен 25. марта у акцији украјинских снага безбедности на западу Украјине.
Координатор Десног сектора Ровењске области Рома Коваљ рекао је да ће се осветити министру Авакову за смрт Музичка. Како каже, Музичко није добио никакво упозорење нити наговештај да је починио било које кривично дело, а уз то је и био жив када је ухапшен.Активисти Десног сектора су, како се тврди, били учесници смртоносних окршаја са полицијом за време антивладиних протеста који су на крају довели до државног удара у земљи, наводи Итартас.
Пре ових инцидената, украјински парламент је усвојио закон којим се прихватају мере штедње, неопходне за добијање зајма Међународног монетарног фонда од 14 до 18 милијарди долара.
Кијев је упозорио Брисел да би пренос руског природног гаса у Европску унију, преко украјинске територије, могао да буде обустављен.
„Нема много времена за организовање испоруке природног гаса из земаља ЕУ за Украјину. Иако је тај проблем брзо решен, постоји могућност да се понови „рат за гас“ из 2009. године, уз исти сценарио и исте економске последице, па чак и потпуну обуставу испоруке гаса Западу“, поручио је украјински министар за енергетику и рударство Јуриј Продан, у писму упућеном комесару за енергетику ЕУ Гинтеру Отингеру.
Украјинска влада је најавила и драстично поскупљење домаћег гаса већ од првог априла.
У међувремену, амерички Сенат одобрио је зајам Украјини од једне милијарде долара. О зајму се изјаснио и Представнички дом, који је усвојио документ којим се такође обезбеђује помоћ Украјини и кажњава Русија.
На седници Генералне скупштине Уједињених нација усвојена је необавезујућа резолуција, којом се проглашава неважећим референдум о отцепљењу Крима од Украјине и касније припајање Русији. Резолуција је усвојена са 100 гласова за, 11 против и 58 уздржаних, а Србија је међу чланицама УН које нису гласале.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com