Јанукович се враћа на посао

A6
После четири дана боловања, украјински председник Виктор Јанукович се враћа на посао. Опозиција охрабрена обећањима са запада наставља протесте на улицама Кијева. Опозициони активиста Дмитриј Булатов, који је током протеста отет, мучен и остављен у шуми, напустио Украјину.Украјински председник је саопштио да се враћа на посао после четири дана боловања, док се демонстранти и даље не повлаче са трга у центру Кијева, тражећи од Виктора Јануковича да преда власт.Опозициони лидери, обраћајући се окупљенима након састанка са лидерима ЕУ и САД, поручују да имају међународну подршку у посредовању у преговорима са владом и у промени устава, како би се ограничила моћ шефа државе, преноси Гардијан.
Би-Би-Си извештава да је опозициони посланик Раде Пјотре Порошенко најавио да ће у Украјину у уторак допутовати висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.
„Зашто баш у уторак? Зато што почиње заседање Раде и ми треба да вратимо Устав из 2004. године и уклонимо овлашћења која не припадају онима који наређују уништавање Украјине“, рекао је украјински посланик.
Виктор Јанукович, који је у новембру разљутио опоненте одбијањем да потпише споразум са ЕУ и окренуо се финансијској подршци Москве, објавио је у четвртак да иде на боловање. Од тада није виђен у јавности.
Критичари сматрају да је реч о тактичком потезу, како би смањио притисак око политичког компромиса.
Јанукович је у петак потписао закон о укидању нових непопуларних ограничења на протестним скуповима, али тиме није успео да умири противнике који траже ослобађање десетина ухапшених у последњих неколико недеља.
Један од опозиционих лидера Виталиј Кличко позвао је на неодложно и безусловно ослобађање свих демонстраната.
Лидер УДАР-а је додао да закон о амнестији, који је у недељу ступио на снагу, треба укинути јер поставља услове за ослобађање демонстраната.
Позивајући на комплетну промену руководстава, опозиционари који су присуствовали безбедносној конференцији у Минхену, поручили су присталицама да ће осигурати међународну економску помоћ уколико преузму власт.
Охрабрени после обећања са Запада, хиљаде демонстраната је изашло на улице. Према извештају агенције АФП, на Тргу независности у Кијеву у недељу је било више од 50.000 људи, што је један од највећих скупова у последњих неколико недеља.
Истовремено, вршилац дужности премијера Сергеј Арбузов најавио је скоро именовање нове владе.
„Верујем да ће одлука о новој влади бити донета веома брзо“, рекао је Арбузов, оцењујући да би то био исправан корак да се стекне поверење нације и инвеститора.
Булатов напустио земљу
У међувремену, украјински опозициони активиста Дмитриј Булатов, који је током протеста у Кијеву отет, мучен и остављен у шуми, напустио је Украјину, пошто је то, после спора с опозиционим лидерима, дозволила кијевска полиција.
Булатов је амбулантним колима превезен директно из приватне клинике у којој је лечен, до аеродрома на лет за Ригу, одакле ће отпутовати у суседну Литванију, где ће наставити лечење.
Лидер протеста у Кијеву Виталиј Кличко рекао је раније да је полиција дозволила Булатову да напусти болницу, као и да је Министарство спољних послова гарантовало да он може да изађе из земље.
До данас су у овом министарству тврдили да ће Булатов по изласку из болнице као „организатор масовних нереда“ бити стављен у кућни притвор.
Лидери ЕУ, који подржавају противнике председника Виктора Јануковича, су понудили лечење Булатову, који тврди да су га током једнонедељног заробљеништва неиндентификовани киднапери распињали, тукли и мучили.
Тридесетпетогодишњи Булатов, члан „Аутомаидана“, групе возача која се прикључила протестима против председника Јануковича, нестао је 22. јануара.
Булатов је у четвртак пронађен у близини Кијева. Он тврди да су га отмичари ззестоко тукли, одсекли му део уха и исекли лице.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com