15. FEBRUAR MEĐUNARODNI DAN DECE OBOLELE OD RAKA

Danas je međunarodni dan dece obolele od raka.
U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka, a svake nedelje jedno dete umre od opake bolesti. Međutim zahvaljujući savremenim terapijskim protokolima postižu se sve veći uspesi u lečenju malignih bolesti kod dece.
Maligne bolesti u dečijoj dobi su retke, ali uprkos tome prestavljaju drugi uzrok smrtnosti kod dece, odmah iza saobraćajnih nesreća.
Maligne bolesti kod dece imaju posebnu socijalnu-medicinsku dimenziju, jer pogađaju porodicu koja prestavlja primarno okruženje bolesnog deteta u kojem je nužno detetu pružiti ljubav i adekvatnu negu. Šok. strah, nemoć, prva su osećanja sa kojima se suočavaju roditelji dece obolele od raka. Zato je važno pomoći roditeljima u prevazilaženju svakodnevnih teškoća sa kojima se suočavaju.
Srećom, najčešće maligno oboljenje u dečjem uzrastu je akutna leukemija i ona se danas uspešno leči u preko 70% slučajeva. Ređa maligna oboljenja kod dece su tumori centralnog nervnog sistema, tumori limfnog tkiva, embrionalni tumori bubrega …
U poslednjih pet godina je mnogo je učinjeno na unapređenju kvaliteta lečenja. Obezbeđeno je kontinuirano snabdevanje najsavremenijim citostaticima, osavremenjena dijagnostika, a zahvaljujići metodi transplatacije moguće je produžiti život i najteže oboleloj deci.
Univerzalni pristup u dostupnost savremenim postupcima lečenja ,psihološka podrška porodicama izuzetno su važni elementi u pristupu lečenja dece, gde se radi na podizanju kvaliteta života dece obolele od malignih bolesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>