Utvrđivanje granice sa BiH u Badovincima

Meštani mesne zajednice Badovinci uputili su zahtev predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću sa ciljem da se utvrdi granica sa BiH u Badovincima. Svakodnevno se priča o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo-Zvornik-Bijeljina i tu stop! NIKO NE ZNA DA LI DALJE U MAČVI ILI SREMSKOJ RAČI.
Oko granice niko Mačvu i donji tok Drine ne pominje, zato je ovaj zahtev zvanično i upućen.
Reka Drina od 1813.godine roni desnu obalu i nikada se nije od tada vracala na desnu obalu da roni.
Granica na Drini je prvi put uspostavljena pre 1.600 godina kada je Rimski car Teodosije 395 godine podelio carstvo na dva dela, Kartografi su izračunali da je granica bas na Drini.
Duzina reke Drine, tok kroz Srbiju je 220 km kaže Ljubinko Jevtić meštanin iz Badovinaca.
Građani MZ Badovinci koji poseduju oko 3.200 ha zemljišta sa leve obale reke Drine su već duže vreme suočeni sa problemom korišćenja svog poseda, jer je na privremenom graničnom prelazu Pavlovića most u Badovincima postavljena granična služba BiH. Dopis je upućen pre mesec dana i do dana današnjeg nema nikakvog odgovara.
Prenosimo vam dopis u celosti:
Republika Srbija
Opstina Bogatic
Mesna zajednica Badovinci
Br.07-52/2017-1
Dana,o7.11.2017.god.
B a d o v i n c i
PREDSEDNIKU REPUBLIKE SRBIJE
BEOGRAD
/Andricev venac 1 /
Predmet – UTVRDJIVANJE GRANICE SA BiH
Postovani,
Obracamo Vam se u ime gradjana MZ Badovinci koji poseduju oko 3.200 ha zemljista sa leve obale reke Drine u KO Badovinci /opstina Bogatic/ a koji su vec duze vreme suoceni sa problemom koriscenja svog poseda,jer je na privremenom granicnom prelazu Pavlovica most u Badovincima postavljena granicna sluzba BiH.
Polovina atara naseg sela se nalazi sa leve obale reke Drine gde,na zalost,nasi gradjani ne uzivaju licnu i imovinsku zastitu organa Republike Srbije.Navedeno zemljiste je u katastru nepokretnosti i evidentirano kao zemljiste u K.O. Badovinci,teritorija opstine Bogatic,Republika Srbija.Zemljiste je u vlasnistvu gradjana Badovinaca i radi se o plodnim oranicama koje obradjuju nasi gradjani i sumskom zemljistu.
Na tom podrucju postoje izgradjeni objekti,putevi i druga infrastruktura.Na ovo zemljiste gradjani Badovinaca placaju porez i druge obaveze Republici Srbiji.Dozvole za izgradnju objekata izdaju nadlezni organi Opstine Bogatic.Medjutim,nasi drzavni i sudski organi ne ostvaruju svoju nadleznost na tom delu teritorije Republike Srbije,sto je u prethodnim godinama stvaralo velike probleme i stete nasim gradjanima.
Napominjemo da je sve infrastrukturne objekte do i preko Pavlovica mosta,sa desne i leve obale reke Drine,do granice K.O.Badovinci sa K.O.Popovi /opstina Bijeljina/finansirala Vlada Republike Srbije,koja je jedini potpisnik koncesije sa invenstitorom Pavlovicevog mosta-Kompanijom Drina River Bridz corp.Beograd.
Republika Srbija je izmedju ostalog finansirala sledece,izgradnju regionalnog puta Bogatic-Badovinci-Bijeljina do granice K.O.Badovinci,izgradnju elektroenergetskih objekata,izgradnju mreze fiksne telefonije,obaloutvrdu desne i leve obale reke Drine u siroj zoni Pavlovica mosta,a koju i sada redovno odrzava Vodoprivreda Republike Srbije.
Sa ovim problemom u vise navrata smo upoznali najvise organe bivse Savezne drzave i najvise drzavne organe Republike Srbije.Odgovor nadleznih organa na nase zahteve po ovom pitanju uvek se svodio na sledece,da je navedeno zemljiste teritorije Republike Srbije,ali da zbog specificnih okolnosti trenutno ne treba postavljati pitanje razgranicenja naroda u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.
Posto imamo informaciju da uskoro predstoje konacni pregovori oko utvrdjivanja granice izmedju Srbije i BiH,trazimo od Vas da se maksimalno zalozite da nasa dedovina i ocevina ostanu u granicama Republike Srbije.
Trazimo da se postuje katastarska granica jer je to oduvek bila drzavna granica Srbije prema BiH.Za ovaj zahtev imamo sva moralna i zakonska prava,jer ovaj deo teritorije Srbije nikada kroz istoriju nije bio sporan.Cinjenica je da je reka Drina menjajuci korito premestala svoj glavni tok na teritoriju Srbije,ne moze da opredeli granicu na nasu stetu,jer bi tako teorijski granica mogla biti kod Sapca ili Obrenovca.
Imajuci u vidu napred sve navedeno,gradjani i rukovodstvo Mesne zajednice Badovinci su 28.02.2010.godine na katastarskoj granici K.O.Badovinci,na putu Badovinci-Bijeljina,na levoj obali reke Drine,postavili su drzavna obelezja Republike Srbije i to,Jarbol sa zastavom Republike Srbije i tablu za oznacavanje teritorije opstine Bogatic-Dobro dosli /Prilog-Fotografije sa lica mesta/
O nasem postupku odmah smo obavestili najvise drzavne organe Republike Srbije.Drzavna obelezja Republike Srbije koja smo pre 7 godina postavili na levoj obali reke Drine na katastarskoj granici K.O.Badovinci se i sada nalaze na tom mestu i mi ih redovno odrzavamo i obnavljamo.
Ukoliko smatrate za potrebno spremni smo da,na Vas poziv,dodjemo u Beograd na razgovor u vezi navedenog.Kontakt telefoni su,065/834-32-45 i 015/425-000.
S postovanjem,
Dostavljeno
1.Predsedniku Republike Srbije
2.Predsedniku Vlade Republike Srbije,
3.Ministru Spoljnih poslova Republike Srbije
4.Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije-Sluzbi za granice
ZA GRADJANE MESNE ZAJEDNICE
BADOVINCI
Predsednik Privremenog organa MZ
Badovinci
Aleksandar Vulovic,s.r.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com