Da li ćemo biti sluge na sopstvenim njivama?

Bliži se 1. septembar, a time i stupanje na snagu odredbe iz katastrofalno ispregovaranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, koja dozvoljava stranim državljanima kupovinu domaćih oranica, i to pod istim uslovima koje imaju građani Srbije. Nije teško zaključiti koliko će to pogubno biti po domaću poljoprivredu, kada se uzme u obzir da siromašni srpski seljak nikako ne može stati „rame uz rame“ sa velikim korporacijama.
Kolike posledice ove neodgovorno prihvaćene odredbe mogu biti uviđa i resorno ministarstvo, pa svim mehanizmima pokušava da oteža kupovinu zemlje strancima, i na taj način zaštiti srpske njive, bar na neko vreme.
– Nacrt izmena zakona trebalo bi da bude gotov za dve nedelje, najkasnije do kraja meseca. Naša ideja je da se ograniči prodaja zemlje strancima, odnosno da se u prelaznom periodu i onemogući. Tako će stranac morati da ima prebivalište u Srbiji pet ili sedam godina. Ali ne boravište, nego prebivalište, koje se mnogo teže dobija. Cilj je da na taj način bar na određeni period zaštitimo srpsku zemlju – kaže ministar Nedimović.
Stručnjaci i agroekonomisti se slažu da ova odredba nikada nije ni trebala da bude prihvaćena, i da će dovesti do toga da budemo nadničari na sopstvenim njivama. Oni smatraju da primena Sporazuma treba da bude odložena, ili čak trajno obustavljena.
– Prodajom zemlje starncima upašćemo u kolonijalni odnos. Naši poljoprivrednici nisu ni približno platežno sposobni da stanu rame uz rame sa strancima, što je nelojalna konkurencija protiv koje se EU bori samo kad joj odgovara – smatra Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, i čuveni agroekonomista.
Agroekonomista Milan Prostran podržava ideju mogućnosti zakupa zemljišta, ali nipošto prodaju. On kaže kako je to zapravo prodaja suvereniteta, i da će posledice ići mnogo dalje od agrara.
izvor:agrotv