Počeo Božićni post

Pravoslavni vernici danas započinju Božićni post koji će trajati 40 dana.Božićni post je uveden po uzoru na Isusa Hrista koji je navodno 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi.Ipak, ovaj post nije oduvek trajao 40 dana. Ova odluka doneta je na Svehrišćanskom saboru 1166. godine, do kada je post trajao svega sedam dana.
Na Božić, vernici koji su postili prethodna 40 dana, odlaze u crkvu na pričest.
Post nije obavezan, vernici slobodnom voljom odlučuju da li će postiti.
Božićni post, jedan od četiri velika godišnja, počinje danas, 28. novembra i zaršava se na Božić, 7. januara. Tih 40 dana svaki pravi vernik treba da iskoristi za pročišćenje i tela i duše, ali su mnogi ljudi skloni da taj period iskoriste kao svojevrsnu dijetu, bez preteranog udubljivanja u to šta post zapravo znači.Post je, zapravo, vreme kada čovek pronalazi meru u svemu, izražava zahvalnost Bogu, pronalazi mir i suzdržava se od loših misli i dela.
Vreme posta treba da nauči čoveka suzdržavanju, ali ne samo od masne hrane, već i od zlobe, uvreda, besa i svakog onog ponašnja koje ne treba da bude svojstveno pravom hrišćaninu.
Prema pravilima posta i prema rečima Svetog Jovana Zlatoustog, telesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim.- Ne treba telo mučiti postom ako ćemo biti besni, ako ćemo se svađati i želeti zlo bližnjem svom. U postu se treba pokajati, ispovedati, razmisliti, olakšati svoju dušu i očistiti sebe. Treba opraštati i nastupati čista srca – kaže sveštenik Jova.