Danas proslava Boja na Mišaru

misar
Povodom obeležavanja 209. godišnjice Boja na Mišaru danas će u mestu Mišar, kod Šapca, biti položeni venci i odata počast mišarskim junacima.Vence će položiti predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Šapca i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, navodi se u saopštenju Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
Boj na Mišaru, koji se odigrao 13. avgusta 1806. godine, predstavljao je jednu od najznačajnijih pobeda ustanika nad jedinicama regularnih oružanih snaga Otomanskog Carstva.Predvođeni voždom Karađorđem i istaknutim ustaničkim prvacima šabačkog i valjevskog kraja, Srbi su tada odneli pobedu koja je učvrstila položaj ustanika i dramatično ugrozila status Turaka u okviru Beogradskog pašaluka.U centru sela Mišar, kod Šapca 1906. godine, povodom obeležavanja jubilarne stote godišnjice boja na Mišaru, podignut je spomenik, a kasnije i zdanje muzeja sa postavkom koja prikazuje boj, događaje koji su mu prethodili, znamenite učesnike te bitke, kao i njegove posledice.
Spomenik, visine 633 centimetra, koji se završava skulptoralnom kompozicijom dvoglavog orla, podignut je sredstvima Drinosavskog kola jahača „Knez Mihailo“.
Povodom obeležavanja jubilarne 200. godišnjice boja na Mišaru, 2006. godine, Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa Gradom Šapcom, a po projektu stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture – Valjevo, omogućilo je sveobuhvatnu obnovu samog spomenika, zdanja muzeja, kao i seoske škole u Mišaru.