Godine prolaze sećanja ostaju

Milenko_Zablacanski_02
Milenko Zablaćanski rođen je u Bogatiću 8. decembar 1955 godine.Bio je srpski glumac, režiser i scenarista. Glumio je u više pozorišnih predstava, filmova i televizijskih serija.
Milenko Zablaćanski je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Ognjenke Milićević.Bio je oženjen balerinom i koreografom Snežanom Vesković sa kojom je imao dvoje dece.
Zablaćanski je karijeru počeo u pozorištu Boško Buha.
Godine 1985. prešao je u Pozorište na Terazijama.
Igrao je u sledećim predstavama:
Trajkovići (glavna uloga, premijera 1996. godine, po scenariju Siniše Pavića)
Heroji (Radovan, muzička komedija, po tekstu Predraga Perišića)
Kabare
Svetlosti pozornice
Lutka sa naslovne strane (mjuzikl po istoimenom hitu Bore Đorđevića)
i drugim.
Poslednja Milenkova uloga je:
Svadba u kupatilu (Julijus Lenau – Leno, 2007. godine, po komediji Milorada Pavića)

Dana 5. januara 2008. oko 16:30, Zablaćanski je vozio „opel vektru“ putem Užice – Zlatibor, u smeru ka Užicu, kada je, u mestu Jevremovići, u njegov automobil, iz suprotnog smera, udario „mercedes“ kojeg je vozio Petar Šišović, stomatolog iz Užica. Pri tom, smer puta kojim je išao Šišović je imao dve trake, a suprotni smer jednu. Usled sudara, Zablaćanski je zadobio teške povrede glave i smešten je u Užičku bolnicu u nesvesnom stanju.Šišović je izjavio da je udario u automobil Zablaćanskog kako bi izbegao automobil koji je, iz suprotnog smera, išao na njega.
Pošto mu se zdravstveno stanje nije poboljšalo i nije se budio iz kome, Milenko Zablaćanski je nekoliko dana kasnije helikopterom prebačen na lečenje na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu gde je preminuo, 22. januara u 17:05.
Sahranjen je 25. januara 2008, u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.
Šišović je osumnjičen pred Opštinskim sudom u Čajetini za teško krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, sa smrtnim ishodom, za koje je određena kazna od jedne do osam godina zatvora.Ipak, 28. januara 2009. sudsko veće, kojim je predsedavao sudija Zoran Guskić, osudilo ga je na minimalnu zatvorsku kaznu od godinu dana zatvora.Takođe, dosuđena mu je zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od 12 meseci od dana pravosnažnosti presude.