Godinu dana od ubistva medicinske sestre

Na današnji dan, pre godinu dana, medicinsku sestru Ljubinku Popović, u šabačkom Domu zdravlja nožem je usmrtio pacijent Vukašin Vilotić. Napadaču se još uvek sudi, a lekari u ovoj ustanovi ističu da se ni posle godinu dana od tragičnog događaja ne osećaju bezbedno, jer se nije mnogo odmaklo u njihovoj zaštiti. Sećanje na tragično preminulu koleginicu čuvaju tako što su ustanovili nagradu „Ljubinka Popović“ za požrtvovan i savestan rad medicinskih sestara.
medecinska sestra
Pre godinu dana na radnom mestu sedela je medicinska sestra Ljubinka Popović i radila svoj posao, kada je na pauzi na nju nožem nasrnuo pacijent Vukašin Vilotić. Posle ubistva medicinske sestre, mirno je ostao da sedi u čekaonici. Godinu dana kasnije, ovaj tragičan događaj podjednako je tužan.
„Sa pauze sam se vratila opušteno. Otvorila sam vrata i zatekla koleginicu u lokvi krvi. Jednostavno, da se nikada nikome ne dogodi. Volela bih da sačuvamo sećanje na našu koleginicu i da to nikada ne zaboravimo“, kaže Slađana Đonlić, medicinska sestra.
Da se nikome nikada to ne dogodi, misao je svih zaposlenih u ovoj ustanovi.
„Objašnjenja nema. To je jedna glupost koja je učinjena, a da opravdanja nema. Mi se molimo da se to nikada nikome ne dogodi. Tužno. Jako je tužno. Apelujem na sve ljude za malo više tolerancije i da daju i primaju ljubav“, kaže dr Milenko Matić.
Želeći da sačuvaju sećanje na Ljubinku i afirmišu požrtvovani rad, posvećenost i odgovornost, Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ ustanovio je nagradu „Ljubinkina zahvalnica“ koju je dobilo osam medicinskih sestara.
zahvalnica
„To je velika čast, ali je velika i odgovornost jer ja se moram truditi da opravdam tu zahvalnicu ali i da koleginicama prenesem svoje znanje i iskustvo“, kaže Slavica Matić Panić, medicinska sestra.
Šabački Dom zdravlja tada je zatražio hitnu zaštitu za medicinske radnike i status službenog lica. Međutim, ni danas se ne osećaju bezbedno.
„Ovde nije reč o zaštiti medicinskih radnika po pitanju materijalnih vrednosti i plata. Ovo je priča o deficitu zdravstvenih radnika, o reorganizaciji zdravstvenog sistema, o vraćanju poverenja pacijenata u zdravstveni sistem ali i o vraćanju poverenja radnika u zdravstveni sistem, što je takođe problem“, kaže dr Branko Vujković, direktor Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“.
Protiv Vukašina Vilotića podignuta je optužnica u maju prošle godine. U toku je suđenje, a sledeće ročište zakazano je za 9. februar.
izvor:zorainfo