Legija izlazi na slobodu i otkriva ko stoji iza atentata

SMRT GENERALA BOŠKA BUHE NAJAVILA UBISTVO ĐINĐIĆA
Milorad Ulemek Legija (52) i Zvezdan Jovanović Zveki (55), osuđeni za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića, tražiće novo suđenje jer su, kako tvrde, prikupili nove dokaze kojim će pokazati da nemaju nikakve veze sa atentatom, saznaje ekskluzivno „Alo!“ od dobro obaveštenih izvora u pravosuđu.
Legija i Zveki došli su do novih podataka i svedoka, koji će oboriti ranije presude, navodi sagovornik lista ALO.
Saznanja je potvrdio i Gradimir Nalić, advokat Zvezdana Jovanovića, koji otkriva da su došli do ključnih dokaza koji su dosad namerno skrivani!
– Analizom dokaza došli smo do saznanja da su postojali svedoci koji namerno nisu saslušani ili su ispitani samo u policiji, kao i da su neke činjenice gurane pod tepih. Prikupili smo činjenice kojima se dokazuje da je ubistvo Đinđića mnogo ranije planirano i da se suđenje vežbalo na grupi Željka Maksimovića Make, kojoj je suđeno za ubistvo policijskog generala Boška Buhe! Tada je upozoreno da se sprema likvidacija najviših državnih funkcionera, kao i predsednika Vlade, ali niko ništa nije preduzeo – kaže advokat Nalić.
On naglašava da su na suđenju Đinđiću samo promenjeni učesnici, a da je čak isti istražni sudija ostao u postupku.
Zveki nije pucao, čaure su dokaz!
U žalbi od pre 11 godina Legija je naveo da garantuje da Zvezdan Jovanović nije bio u zgradi u Admirala Geprata 14 na dan ubistva.
– Ako je Zveki izjavio, kako je navedeno, da je cev puške virila samo malo sa prozora, da se ne bi videlo oružje, čaure bi morale biti u prostoriji, a ne na krovu ispod prozora, gde su pronađene – naveo je Legija.
– Indikativno je da su isti istražni sudija i isti policajci radili na oba slučaja. Najpre je Makina grupa proglašena za kriminalni klan, a kada nisu uspeli sa njima, ista krivična prijava napisana je za ubistvo Đinđića. Samo je umesto Makine grupe isfabrikovan zemunski klan, koji je proglašen za kriminalnu organizaciju koja je ubila predsednika države -ističe advokat Nalić i navodi gde se kriju razlozi za ovo ubistvo.

– Političke motive ubistva treba tražiti u Đinđićevom okružeđenju – jasan je Nalić.
Prema njegovim rečima, zakon ne poznaje termin politička pozadina, ali dodaje da se može raditi o nekom drugom vidu saizvršilaštva.
– Ako se otkriju, mogu da odgovaraju za podstrekivanje ili za neki drugi vid pomoći učiniocima – objašnjava on.
Nalić je izričit da Đinđićeve ubice nisu osuđene i podvlači da u zatvoru robijaju nevini ljudi.
– Moj klijent Zvezdan Jovanović nije ubio Đinđića! Ako se suđenje ponovi, sudiće se i svim ostalima. Ubeđen sam da bi na novom suđenju svi oni bili oslobođeni – zaključuje naš sagovornik.
Odbrana osuđenih još radi na prikupljanu dokaza, nakon čega će uputiti zvaničan zahtev Specijalnom sudu u Beogradu za obnovu procesa, precizira on.
Šiptar i Kum bili ključni svedoci!
U žalbi se detaljno obrazlažu iskazi desetorice svedoka koji su izjavili da su čuli tri pucnja i postavlja se pitanje kako objasniti veliku razliku u ranama koje su zadobili Đinđić i njegov telohranitelj Milan Veruović ako se pucalo sa istog mesta. Odbrana je tada navela „da su ubijena dva ključna svedoka“ Dušan Spasojević i Mile Luković, šefovi zemunskog klana, koji bi oborili zvaničnu verziju ubistva.
Milorad Ulemek Legija je 2008. tražio novo suđenje za ubistvo Đinđića, navodeći da nisu razrešena mnoga sporna pitanja. U intervjuu koji je dao pre više godina naveo je da nije imao fer suđenje i da je njemu i drugima presuda najverovatnije doneta pre 12. marta 2003. godine.
– Ako je to suđenje bilo „proces veka“, zašto se nije išlo do kraja, već se prelomilo preko kolena?! Moje lično mišljenje je da je to bila „cirkuska predstava veka“! Uveren sam da slično misle svi koji su ga ozbiljno pratili. Zašto je sud grčevito izbegavao rekonstrukciju ubistva? Pre svega što bi posle nje mnogima bila začepljena usta! Sud je bežao od rekonstrukcije kao đavo od krsta zato što je i sudijama bilo jasno da rekonstrukcija ruši zvaničnu optužnicu! Da je vlast stvarno htela da rasvetli političku pozadinu ubistva Đinđića, istraga bi od starta krenula sasvim drugim pravcem! – rekao je ranije Legija.
Na pitanje ko je od tadašnjih lidera DOS-a sarađivao sa stranim obaveštajnim službama, rekao je:
– Problem je u tome što je 80 odsto tadašnjih lidera DOS-a bilo „na vezi“ sa nekom stranom službom. Manje bi zlo bilo da su svi bili na istoj vezi. Bio bi veći red. Ovako su samo pravili haos na ionako haotičnoj političkoj sceni Srbije – odgovorio je Legija u svom maniru i poručio da će se „još ćerati“.
AUTOR: Danica Ćuruvija