Nedimović: Krajem maja poznato da li Tenis dolazi u Srbiju

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović najavio je da će se krajem maja znati da li nemačka firma Tenis dolazi u Srbiju, kada komisija Ministarstva poljoprivrede izabere investitore koji su konkurisali za pravo prvenstva zakupa državnog zemljišta na 30 godina.
„Kompanija Tenis se javila na konkurs za pet različitih lokacija, a da li će biti izabrana utvrdiće odabrana komisija na osnovu propisanih kriterijuma među kojima su visina investicije u sektor poljoprivrede ili poljoprivredno-prerađivački sektor, broja uposlenih radnika, vrednosti izvoza, doprinosa razvoju lokalne zajednice i drugim uslovima“, rekao je Nedimović.
Na javni poziv za zakup državnog zemljišta, prema njegovim rečima, stiglo je 219 prijava potencijalnih investitora od kojih je 45 zahteva za prerađivačku industriju, a ostali su ponudili projekte za poljoprivrednu proizvodnju.
„Nemačka firma Tenis nema nikakav specijalan status, izabraće se onoliko investitora koliko ispunjava uslove, možda njih 15-20“, rekao je Nedimović.
Od 219 prijava na javni poziv samo sedam je prema njegovim rečima sa inostranim kapitalom, a preostalih 212 su poljoprivredna gazdinstva iz Srbije koja planiraju da prerastu u privredna društva.
Predstavnici Vlade Srbije i Tenisa potpisali su krajem aprila 2015. godine u Beogradu Memorandum o razumevanju. Tada je rečeno da će ta kompanija u Srbiji otvoriti 20 farmi za uzgoj svinja.
Ranije je najavljeno i da će vlasnik nemačke kompanije Klemens Tenis u Srbiji investirati oko 300 miliona evra.