Nova pravila u kladionicama, u minusu i kad dobiješ

zuti-karton-sudije-tiket-kladionica-mocart-dejan-lazarevic-1328585176-37310
Primenom novih propisa, od 1. februara za svaki dobitak u kladionici iznad 11.000 dinara građanima će se na licu mesta odbijati porez od 20 odsto, dok se za isti dobitak u kazinu porez ne plaća. Novina je i da će se u kladionicama porez plaćati i na uloženi deo dobitka. Iz Ministarstva finasija kažu da je cilj da se izjednači poreska osnovica za sve obveznike koji ostvaruju istu vrstu primanja.Kladioničari strahuju da će svaki dobitak da ih košta, a neki i više od uloženog. Novim pravilima nisu zadovoljni. „Apsolutni je nonsens da neko ko je u minusu plaća porez, odnosno da igrač koji je dobitnik dobija manje novca nego što je uložio“, navode u Udruženju priređivača igara na sreću.
Rečnikom kladioničara to znači. Za uplatu od 90.000 dinara na ishod utakmice sa kvotom 1,15 dobitak pre oporezivanja bio bi 103.500 dinara. Nakon oduzimanja neoporezivog dela od 11.000, porez bi iznosio 18.500 dinara. To znači da bi potencijalni dobitak bio 85.000 dinara, odnosno 5.000 manji od uplaćene sume.
U Ministarstvu finansija objašnjavaju kako će primena izgledati u praksi.
„Ne ukida se postojeće pravo na neoporezivi iznos od 11.000 dinara što znači da lice i dalje ima pravo na umanjenje pojedinačno ostvarenog dobitaka za neoporezivi iznos od 11.000 dinara, ali nema pravo i na umanjenje za iznos uplate“, navode u Ministarstvu finansija.
Slični propisi u regionu. I Hrvatska po stopi od 15 do 20 odsto oporezuje dobitak iznad neoporezivog iznosa, i u sportskim kladionicama i u kockarnicama.
„Veliki problem je nastao kada su se privatni organizatori igara na sreću odnosno kladinoničari okrenuli interentu i internetskom klađenju i jednostavno su izašli iz poreskoh okvira. Tu su nastali veliki gubici za državni budžet procenjuje se da su ti gubici oko 70 odsto“.
Ka internet klađenju važeći propisi okreću kladioničare i u Crnoj Gori.
„Inače cela ova oblast u Crnoj Gori je van kontrole nadležnih i njome upravlja određeni lobi Crna Gora je pokušala da uvede dodatne poreze u oblast igara na sreću, ali nije uspela“.
U budžet Srbije u 2015. godini po osnovu igara na sreću uplaćeno je gotovo šet milijardi dinara (5.823.559.000 dinara.) Od toga, milijardu i po odnosi se na klađenje.