Od sutra pa do nedelje crveni meteo-alarm

Hidrometeorološki zavod Srbije za danas je proglasio žuti meteo-alarm za veći deo zemlje, međutim, od sutra će na snazi biti crveni meteo-alarm koji znači da se prognoziraju „naročito opasne vremenske pojave“.
Prema aktuelnim podacima, žuti meteo-alarm danas je na snazi u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu i delovima Istočne, Jugoistočne i Jugozapadne Srbije, kao i na Kosmetu.Već od sutra, kao i u petak i subotu, na snazi će, u većim delovima zemlje, biti crveni meteo-alarm jer će prema prognozama meteorologa biti izuzetno hladno, a biće i kiše koja će lediti pri tlu.
Na sajtu RHMZ-a je objašnjeno da crveni meteoalarm znači da su „prognozirane naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja“.
„Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi“, navodi se na sajtu.
Prema prognozi za narednih sedam dana, u četvrtak ujutro biće izuzetno hladno, u većini mesta sa najnižom temperaturom od minus 20 do minus 14 stepeni Celzijusa. Tokom dana doći će do postepenog naoblačenja sa jugozapada, kasnije po podne i uveče mestimično sa snegom.
Zatim, do kraja perioda biće umereno i potpuno oblačno, mestimično sa kišom, na planinama sa susnežicom i snegom.
U petak tokom dana i u subotu ujutro biće mestimično sa kišom koja će se lediti na tlu. Do nedelje u košavskom području biće jak jugoistočni vetar. Od petka temperatura će biti u postepenom porastu.
IZVOR: RTS