„Oluja“ 22 godine…

U Srbiji se na 22. godišnjicu akcije „Oluja“ obeležava Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe.
U vojno policijskoj akciji hrvatske vojske, uz podršku NATO, jedinica HVO i BiH proterano je 200.000 Srba, a ubijeno je oko 2.000 ljudi.
Za zločine u akciji niko nije odgovarao, a kao i ranijih godina, na godišnjicu „Oluje“ isplivavaju stare rane i različiti pogledi na istorju, dok se tenzije između Srbije i Hrvatske se ponovo podižu.
Veritas precizira da su 1.209 osoba (65 odsto) bili civili, od kojih je oko tri četvrtine bilo starije od 60 godina.
Kako navodi Veritas, „Oluja“ je jedini događaj u kojima su Srbi iz Hrvatske žrtve, hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač su presudom Haškog tribunala oslobodjeni krivice za zločine u Oluji, a po oceni Veritasa, „tim putem ide i hrvatsko pravosuđe“.
U akciji koja je počela 4. avgusta, oko 130.000 pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske, uz podršku NATO-a, kao i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Armije BiH (ABiH), osvojili su glavni grad nekadašnje RSK Knin 5. avgusta 1995.
Do akcije „Oluja“ je došlo uprkos tome što se ta oblast nalazila pod zaštitom UN-a, a predstavnici bivše RSK u Ženevi i Beogradu su odbili predlog međunarodne zajednice o mirnom razrešenju, takozvani Plan Z-4.
Slab otpor pružalo je oko 40.000 pripadnika Vojske RSK i oko 10.000 iz oružane formacije bivše Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, lojalne Fikretu Abdiću.
U akciji “Maestral”, koja je bila produžetak “Oluje”, hrvatske oružane snage u sadejstvu s Petim korpusom Armije BiH, ubile su 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika s područja 13 opština u BiH.
U prvostepenoj presudi Haškog tribunala iz aprila 2011. bilo je ocenjeno da je „Oluja“ bila udruženi zločinački poduhvat, na čelu s tadašnjim predsednikom Tuđmanom, i da je njen „cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva i naseljavanje tog područja Hrvatima“.
Tribunal je drugostepenu presudu doneo 17. novembra 2012. i njome oslobodio krivice hrvatske generale Gotovinu i Mladena Markača.
Oni su oslobođeni krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, čime je poništena prvostepena presuda kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine, a Markač na 18 godina zatvora.
Žalbeno veće je oslobodilo optužene po svim tačkama optužbe, mada nisu negirani zločini utvrđeni u prvostepenoj presudi.
izvor:b92