OTKRIVENA BORBA PASA U CRNOJ BARI policija legitimisala čak 20 osoba, očekuju se tri krivične prijave

Kako saopštava Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama (ORCA), policija je večeras u Crnoj Bari kod Bogatića otkrila ilegalnu borbu pasa u kojoj je zatečeno preko 20 osoba.
biće podnete tri krivične prijave za dva vlasnika pasa i vlasnika domaćinstva u kojem je borba organizovana. Pored toga, legitimosano je oko 20 građana koji su prisutvovali borbama i protiv kojih je će biti pokrenute prekšajne prijave. Dva psa su, po nalogu javnog tužioca, privremeno oduzeta i smeštena u prihvatilšte u Šapcu – kažu u ovoj organizaciji.
Oni su u svom saopštenju odali „priznanje policijskoj stanicu u Bogatiću i osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu na izuzetno dobro planiranoj i koordinisanoj akciji“.
Kako navode, za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora od tri meseca do tri godine i novčana kazna. Za prekršaj „prisustvo na borbama životinja“, prema Zakonu o dobrobiti životinja, zaprećena je novčana kazna od 5.000 do 50.000 dinara.
– Nažalost, zbog loše formulisanog krivičnog dela, verovatno neće biti podignute krivične prijave za borbe životinja, već za zlostavljanje životinja. Ovo je važno, s obzirom da je za borbe životinja zaprećena kazna zatvora od tri meseca do tri godine, a za zlostavljanje životinja novčana kazna ili zatvor do godinu dana. Zbog toga je ORCA pokrenula inicijativu za izmene i dopune Krivičnog zakonika usmerenu ka Ministarstvu pravde – objašnjavaju u organizaciji Orca.
izvor:blic.rs