Ove godine osmaci će malu maturu polagati 15. 16. i 17. juna.

481957_mala-matura-02rasfoto-oliver-bunic_f
Učenici osmog razreda prvog dana polaganja završnih ispita imaće test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Nakon toga, 16. juna poloagaće test iz matematike, dok je za 17. jun zakazano rešavanje kombinovanog testa, u kom će se naći pitanja iz biologije, hemije, fizike, istorije i geografije.
Nakon pooštrenja upisne politike od strane Ministarstva prosvete, maturantima će biti teže da upišu željenu školu, u odnosu na prošlu godinu. Ove godine osmaka ima 96.303, a slobodnih mesta u odnosu na broj učenika biće oko pet odsto, dok je taj procenat prošle godine bio četiri puta veći i iznosio je oko 20 odsto.
Preliminarni rezultati male mature biće objavljeni u osnovnim školama 19. juna.
Prijem i rešavanje žalbi u svim osnovnim školama zakazani su za 20. jun od 8 do 16 časova, dok će okružna komisija žalbe primati i rešavati 22. juna od 8 do 16 časova.
Konačne rezultate završnog ispita osmaci će moći da vide 25. juna do 20 časova u svojim školama.
Nakon konačnih rezultata male mature, sledi popunjavanje i predaja liste želja koje će se održavati 26. i 27. juna u svim školama od 8 do 15 časova.
Raspored po školama i obrazovnim profilima biće gotov 5. jula, a budući učenici srednjih škola ovaj raspored će moći da vide do 20 časova.
Upis u srednje škole vršiće se 6. jula.
Konačni rezultati biće objavljeni 12. juna.
Probni završni ispit za učenike 8. razreda održan je u petak kada su rađeni testovi iz matematike i u subotu probnim testiranjem iz srpskog jezika i rešavanjem kombinovanog testa.Rezultati sa probnog završnog ispita se ne pretvaraju u ocene, već su pokazatelji trenutnog nivoa znanja i poslužiće nastavnicima u planiranju aktivnosti za pripremanje učenika za završni ispit.