Ovo su alternativni pravci kojima treba da putujete da bi izbegli kolapse na auto-putu!

Saobraćaj usporen zbog popravke auto-puta kod Batočine, Ćuprije i Paraćina, jer je zatvorena leva traka od smera prema Beogradu, vozači u nuždi mogu da koriste lokalne puteve.
Nakon pisanja Kurira o potpunom kolapsu koji je na auto-putu Beograd-Niš nastao zbog radova na čak tri deonice, naš list vas savetuje kako da izbegnete gužve, ali i radove pomoću sporednih puteva.
Proteklih dana građani koji putuju u Grčku žalili su se na kilometarske gužve, a posebno na zastoje kod Lapova, odnosno Batočine, zatim Ćuprije, kao i Paraćina. Podsećamo, na tim mestima saobraćaj je usporen jer je zatvorena leva traka auto-puta prema Beogradu, dok se iz pravca Niša vozači preusmeravaju na preticajnu traku suprotnog smera, prema Nišu. Zatvoreno je i isključenje sa auto-puta za Paraćin i Zaječar iz pravca Niša, zbog čega se vozači za ove gradove upućuju na alternativne petlje.

Da se radovi mogu izbeći, potvrdili su i iz Auto-moto saveza Srbije, koji za vozače nude nekoliko rešenja:
– Kod Lapova radovi usporavaju vožnju, međutim, postoji alternativni put, a to je isključenje za Markovac, da biste se kasnije ponovo kod Batočine uključili na auto-put, kod kragujevačke naplatne stanice – kaže Tanja Jovanović iz Auto-moto saveza Srbije.
U tom slučaju, mesta pored kojih prolazite su Donja Rača, Vučić, Vojinovac, Desimirovac, nakon koga dolazite do Kragujevca, gde, uzlaznom putanjom, prolazite Jovanovac, Mlatovac i Gradac sve do Batočine, gde se uključujete na auto-put.
Jovanovićeva iz AMSS navodi da su kod Paraćina u toku radovi na mostu, neposredno pred isključenja, i da se vozači preusmeravaju na suprotnu traku:
– Vozači se kod Paraćina preusmeravaju na suprotnu traku puta, ali oni koji žele da zaobiđu ovaj način vožnje, mogu se isključiti na Ćupriju i ponovo se uključiti na auto-put kod Pojata, na naplatnoj stanici kod Kruševca. Do Pojata postoji paralelni regionalni put drugog reda koji je dobrog kvaliteta – kaže Tanja Jovanović iz Auto-moto saveza Srbije.
Jovanovićeva ističe da u suprotnom pravcu, od Niša ka Beogradu, isključenje nije moguće i dodaje da postoji još jedna opcija, a to je isključenje kod Jagodine i ponovno uključenje na Pojate.
– Postoji i opcija odlaska preko Jagodine, u tom slučaju ponovno uključenje na auto-put bilo bi kod Pojata – istakla je ona. To znači da put kojim idete prolazi kroz Ostrikovac, Jovac, potom Raševicu, Gornji Kaput, a onda se kod Varvarina skreće za Ćićevac i upućuje dalje ka Pojatama. Takođe postoje i lokalni putevi od Batočine do Jagodine, kao i od Jagodine preko Ćuprije i Paraćina do Pojata na auto-putu.

Kada prođu ove prepreke na putu ka Grčkoj, vozačima ostaju eventualni zastoji na graničnim prelazima. Između 15. jula i 15. avgusta, kada su najveće gužve, treba koristiti i granični prelaz Prohor Pčinjski između Srbije i Severne Makedonije, odnosno prelaz Dojran između Severne Makedonije i Grčke. Takođe, turisti treba da izbegavaju dolazak na prelaz Evzoni u šest sati ujutru po srpskom vremenu ili sedam po grčkom, jer je u to vreme smena grčkih carinika i policajaca, pa se na prelazu čeka oko pola sata, čak iako nema gužve. Dosadašnja iskustva kažu da je na prelazima Evzoni i Bogorodica manja gužva posle 17 časova. Praksa takođe pokazuje da ćete verovatno kraće čekati ukoliko se na ulazu u Grčku pojavite tokom noći, do 4 sata ujutru.
Kritični dani za putovanje preko Severne Makedonije su 2. avgust, kada se tamo slavi veliki praznik Ilindan i kada veliki broj Makedonaca prolazi granicu ka Grčkoj, kao i 28. avgust, kada je praznik Uspenje Presvete Bogorodice, pa su i tada veće gužve na granicama. Ove godine 2. avgust pada u petak.
Izvor:Kurir