Помоћ воћарима и виноградарима при куповини трактора

Поред субвенционисања младих пољопривредника, држава ће, први пут, од ове године субвенционисати и куповину трактора за воћарство и виноградарствао. Како би им се помогло да обнове застаралу механизацију и повећају принос по хектару, воћари и виноградари платиће половину инвестиције. Предност ће имати они који живе у сиромашнијим подручјима.
Да је на њивама, у воћњацима и виноградима застарела механизација показују подаци од пре четири године према којима у Србији има око 600.000 трактора од којих је чак 95 одсто старије од 10 година. И од 2,4 милиона прикључних машина, такође је исти проценат старији од деценије.
Услови и упутства биће познати за две недеље, када ће бити расписан и јавни позив пољопривредницима.
„Нама је идеја да од 15. фебруара све буде у функцији, идеја нам је да сва пољопривредна газдинства обавестимо или путем писама или путем СМС порука, савремених средства комуникације, да свако добије информацију за чега може да конкурише“, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
Надлежни појашањавају, за сада познату, процедуру конкурисања.
„Неки пољопривредни произвођач који жели да купи трактор прво поднесе захтев нашој управи за аграрна плаћања заједно са предрачуном, након тога Управа донесе посебну одлуку и каже – да, ви имате право то да набавите, имате рок од 60-90 дана то да реализујете. У том тренутку му се не исплаћују средстава. Кад он достави коначну фактуру, завршни рачун, кад набави ту опрему ми му вршимо повраћај 50-60 одсто средстава у зависности од територије где се налази“, додао је Недимовић.
Воћарима се оно што уложе вишеструко може исплатити када модернизују механизацију. Нови трактори доносе и већи принос, а самим тим и већу зараду.
ИЗВОР:
РТС