Predsednici opština jači od zakona

image
U Opštini Bogatić planiraju da raspišu još jedan konkurs za finansiranje medijskih projekata, kako bi planirana sredstva za ovu namenu bila utrošena.
Prvi krug, koji je sproveden polovinom godine, delimično je zadovoljio medije i vlast, jer se predsednik opštine Nenad Beserovac nije saglasio sa odlukom komisije, a istovremeno neki mediji su odbili da potpišu ugovore zbog niskog iznosa opredeljenih sredstava.
Na prvi konkurs pristiglo je devet projekata, od isto toliko medija. Poštujući pre svega javni interes opštine i ceneći kvalitet pristiglih predloga, komisija je prihvatila šest projekata. Međutim, predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac preinačio je odluku komisije i odbio da potpiše ugovore sa dva medija, nedeljnikom „Glas Podrinja“ i novinama „Podrinske“.
„Ja nisam bio zadovoljan informisanjem, pa sam iz tog razloga odbio njihove projekte. Podrinske novine se ovde ne prodaju na trafikama, a Glas Podrinja je postao gradski list i izveštava samo o Šapcu“, kaže predsednik Opštine Bogatić Nenad Beserovac.
Nezadovoljan ovakvom odlukom, glavni i odgovorni urednik novina „Podrinske“ kaže da je na ovaj način obesmišljen ceo postupak dodele sredstava.
„Zašto uopšte postoji komisija, ako predsednici opština donose konačnu odluku. Čemu cela ‘farsa’ sa stručnom komisijom u kojoj sede kolege koje znaju posao, ako glavnu reč donose političari“, kaže glavni i odgovorni urednik „Podrinskih“ Hanibal Kovač.
U Bogatiću se dogodio presedan jer su dva medija, Radio „As“ Šabac i Radio „Nešvil“ Bogatić odbili da potpišu ugovor, nezadovoljni opredeljenim iznosom sredstava.
„Sramna je odluka opštinskih vlasti, jer su nas potpuno potcenili. Mizeran iznos sredstava za informisanje je razlog što smo odbili da ih uzmemo. Besmisleno je da predsednici opština imaju šira ovlašćenja od komisije. Ne vidim onda nijedan razlog da se konkurs raspisuje, ako odluku donose opštinski i gradski čelnici“, kaže vlasnik Radia „As“ Marinko Urošević.
Tako je u ovoj opštini od 5 miliona, za projektno finansiranje medijima dodeljena polovina sredstava. Ostatak novca čeka sledeći krug.
Preuzeto sa ovoga linka http://www.uns.org.rs/sr/desk/akcija/33450/predsednici-opstina-jaci-od-zakona.html
Izvor: UNS-Udruzenje novinara Srbije objavilo tekst.