Преминуо Бата Живојиновић

timthumb
Великан српског и југословенског филма Велимир Бата Живојиновић преминуо је синоћ у 22.45 у болници „Свети Сава“ у Београду.
Велимир Бата Живојиновић био је јединствена и оригинална појава у нашој кинематографији и култури.
Живојиновић је одиграо највише улога у целом региону, а у свету је познат пре свега по улози у филму „Валтер брани Сарајево“, који је мега популарност доживео у Кини. Рођен је 5. јуна 1933. у селу Кораћица близу Београда.
Као петнаестогодшњак је радио као сценски радник и статирао у Академском позоришту „Бранко Крсмановић“ у Београду. Потом је похађао средње глумачке школе у Нишу и Новом Саду. После завршетка средње школе уписао је позоришну академију у Београду.
У Београдском драмском позоришту је играо неколико година и у том периоду је имао и до 300 ангажмана годишње.
На филму, којем се потпуно посветио, дебитовао је 1955. у „Песми са Кумбаре“ Радоша Новаковића.
По Живојиновићевим речима, прву значајнију улогу добио је 1957. године у филму Вељка Булајића „Влак без возног реда“.
Живојиновић је играо у више од 340 филмова и ТВ серија.
Публика га памти по улогама у партизанским филмовима сниманим шездесетих и седамдесетих година, Валтера у „Валтеру у Сарајеву“ Хајрудина Крвавца, у филмовима „Битка на Неретви“ и „Козара“ Вељка Булајића, као пијаног Загорца из „Бреза“ Анта Бабаје, као и улози „У раљама живота“ Рајка Грлића.
Ту су и антологијски филмови српске кинематографије „Маестро и Маргарита“, „Скупљачи перја“, „Три“.
Памте се и његове улоге у лаким комедијама.
Добитник је награде за животно дело „Славица“, у два наврата „Златне арене“ Југословенског филмског фестивала у Пули и бројних других признања.
Живојиновић је био међу оснивачима, а једно време и председник Удружења филмских глумаца. Он је и један од оснивача Филмског фестивала у Сопоту.
Улоге за памћење остварио је у популарним ТВ серијама РТС-а од „Повратка отписаних“, „Прича из радионице“, „Позоришта у кући“, „Грађана села Луга“, „Сивог дома“, „Краја династије Обреновић“ до „Бољег живота“, „Срећних људи“, „Породичног блага“, „Мог рођака са села“.
Велимир Бата Живојиновић бавио се и политиком- био је посланик Социјалистичке парије Србије у неколико мандата, а 2002. кандидат СПС-а на председничким изборима у Србији.
Последњи пут пред камеру је стао почетком године, снимајући промотивни спот у коме је позвао кинеске туристе да дођу у Београд.
На овогодишњем ФЕСТ-у, додељен му је Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности коју је примила његова животна сапутница и главна подршка Лула Живојиновић.