Prodaje se Fabrika akumulatora Sombor

Fabrika akumulatora Sombor u stečaju, koja posluje u okviru koncerna Farmakom MB Šabac, traži kupca.
“Veliki proizvođač akumulatora, američka Exida pokazala je interesovanje preko svog zastupnika u Srbiji, a stigao je i nezvaničan upit od jedne kompanije iz Rusije”, kaže stečajni upravnik Predrag Ljubović.
Procenjena vrednost stečajnog dužnika kao pravnog lica je 25.020.000 evra, a početna cena za javno nadmetanje koje će biti održano 21. oktobra u Somboru, biće 50% ove vrednosti odnosno 12.510.000 evra.
“Dat je dovoljno dug period da potencijalni kupci mogu da procene svoj interes u ovom poslu. Kompanije koje su pokazale interesovanje još nisu ozbiljni kandidati, tek onaj ko otkupi dokumentaciju i uplati depozit važi za ozbiljnog kupca”, kaže Ljubović.
Depozit za učešće u javnom nadmetanju iznosi 5 miliona evra, a najvažniju imovinu somborske fabrike akumulatora čine proizvodne hale, upravne zgrade, magacini, kao i neizgrađeno građevinsko zemljište.
FAS je prešao u ruke Farmakoma MB Šabac 2006. godine i do 2011. je poslovao kao vrlo uspešna firma. Tako je 2011. godine izvozio 10.000 akumulatora, upošljavao 820 radnika, a onda je u 2012. godini nastupio sunovrat. Dva puta fabrika je padala u ruke zakupaca, a pod poslednjim, firmom DEM Helos, FAS je radio sa oko 30% kapaciteta i stotinak radnika. U sindikatu su i ranije isticali da se izdavanjem u zakup samo produžava agonija i da fabrika treba da se proda na javnoj licitaciji partneru koji je sposoban da uposli kapacitete.
Izvor: eKapija