RHMZ: Vodostaji i dalje u porastu, sutra se očekuje VRH TALASA SAVE I DUNAVA!

Vodostaj na velikim rekama u Srbiji i dalje je u blagom porastu, a vrh talasa Save i Dunava u Beogradu očekuje se sutra, kaže hidrolog Jelena Jerinić iz RHMZS.
Nakon vrha talasa, očekuje se stagnacija, a posle polako i opadanje nivoa vodostaja.
„Vodostaji na svim rekama nalaze se na nivou redovnih odbrana i nema nikakvih značajnijih porasta da bismo mogli da očekujemo vanrednu odbranu.

Trenutno je jedino Tisa još u porastu i takva situacija će biti narednih pet dana“, rekla je Jerinić za Tanjug.

Što se tiče manjih reka, u porastu su Timok, Jadar, Kolubara, Južna Morava zbog kiše koja je padala juče, ali ni na jednoj od reka nije dostignut upozoravajući nivo.
„Jedino je bio problem kod Krupnja gde je za manje od sat vremena palo 80 litara kiše po metru kvadratnom i proglašena je vanredna situacija zbog malih potoka“, objasnila je Jerinić.
Izlile su se Bogoštica, Likodra i Brštica, ali su sada u povlačenju.
Budući da se danas očekuju padavine u Bačkoj, Sremu, Mačvi, Podrinju, centralnim i južnim krajevima, Jerinić kaže da je potrebna opreznost jer usled velike količine padavina može doći do izlivanja manjih reka i potoka.
„Treba biti pažljiv jer kao što se juče desilo u Krupnju, danas takođe može bilo gde“, rekla je Jerinić i dodala da ekipe RHMZ prate situaciju i da dežuraju 24 sata.